Wykonanie

Kolorowe surówki cieszą oko i zaostrzają apetyt. Przy tym są zdrowe i oczyszczające. Na pierwszy rzut oka wygląda, jak wiosenna
sałatka, za sprawą
rzodkiewki, ale nie brak w niej tak wartościowych warzyw, jak
papryka,
kapusta,
pietruszka, czy
marchew.
Będę powtarzać, przy każdym podobnym przepisie, że nie ma dnia bez surówek .Składniki:

porcja na 5-6 osóbpołówka sporej
kapusty pekińskiej1
czerwona paprykapęczek
rzodkiewekpęczek
natki z
pietruszki1
marchewka1 mała
czerwona cebulka lub kawałek
pora1 kopiasta łyżka
śmietany1 solidna łyzka
majonezu najlepiej własnej roboty3 łyżki
oliwy lub
oleju tłoczonego na zimno1 łyżeczka tartego
chrzanu1 -2 łyżeczki
soku z cytrynysól,
pieprz,
cukier według uznania (
cukier możecie zastąpić startym
jabłkiem, ale wówczas trzeba go dać bardzo dużo)Przygotowanie1. Warzywa dokładnie myję2. Rozdrabniam warzywa - część na tarce a cześć siekam (
kapusta,
cebulka,
natka)3. Delikatnie przyprawiam
solą,
pieprzem i mieszam na sucho4. W osobnym naczyniu robię sos do sałatki: mieszam
śmietanę z
sokiem z cytryny, dodaję
majonez, szczyptę
soli, łyżeczkę
cukru,
chrzan i mieszam do momentu rozpuszczenia
cukru, dodaję
oliwę i ponownie mieszam do połączenia składników.5. Polewam sosem surówkę i całość dokładnie mieszam. Próbuję i w razie potrzeby koryguję smakPozdrawiam i życzę smacznego...