ßßß
Składniki na 4 porcje
4-5 marchewek1 jabłko1 czerwona cebulapęczek natki z pietruszkiSkładniki na sos do surówki4-5 łyżek gęściejszego jogurtu naturalnego2-3 łyżki oleju lub oliwy z pierwszego tłoczenia1 łyżeczka chrzanusól, pieprz, cukier do smakuPrzygotowanie1. Obrane marchewki dokładnie myję pod bieżącą wodą spłukuję wrzątkiem. Ścieram na tarce.2. Kroję w drobną kostkę cebulę czerwoną i siekam natkę z pietruszki . Na końcu ścieram umyte obrane jabłko. Solę szczyptą, oprószam minimalnie pieprzem i mieszam składniki przed przygotowaniem sosu.3. Wszystkie składniki sosu (można dodać kilka kropel z cytryny, ale w zestawieniu z chrzanem i marchewką bez niego jest naprawdę dobrze) mieszam dokładnie i wlewam do wymieszanej surówki. Łącze całość i próbuję. W razie potrzeby koryguję smak.