Wykonanie
Surówkę można przygotować prawie ze wszystkich świeżych warzyw, jakie są w lodówce, ale zwłaszcza niektóre połączenia gwarantują doskonały smak. Dla mnie takim duetem jest
por i
marchewka, więc na nich oparłam dzisiejszą surówkę. Dodatkiem jest
kapusta pekińska, a doprawiłam całość
cytryną,
oliwą i
miodem.
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2015_slash_02_slash_surowka-z-pora-kapusty-pekinskiej-i/l/-766741730.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2015_slash_02_slash_surowka-z-pora-kapusty-pekinskiej-i/l/390352531.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2015_slash_02_slash_surowka-z-pora-kapusty-pekinskiej-i/l/1424239096.JPG)
![](/Data/Images/sio-smutki.blogspot.com\2015_slash_02_slash_surowka-z-pora-kapusty-pekinskiej-i/l/-311158347.JPG)
Składniki :biała część niewielkiego
pora1/3 małej
kapusty pekińskiej1
marchewka1 łyżka posiekanej
natki pietruszki3 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
oliwy0,5 łyżeczki płynnego
mioduduża szczypta
soliczarny, świeżo mielony
pieprzPrzygotowanie :
Pora kroję w bardzo cienkie plasterki,
kapustę cieniutko szatkuję,
marchewkę ścieram na drobnej tarce. Wszystkie warzywa przekładam do miski, dodaję
sól, lekko ściskam by puściły sok i odstawiam na 10 minut. Dodaję posiekaną
natkę pietruszki, doprawiam
sokiem z cytryny,
miodem,
oliwą i
pieprzem.Przepis autorski.