Wykonanie
Doskonałym dodatkiem do obiadu jest lekka, smaczna i jakże bogata w witaminy surówka z
kapusty pekińskiej. Składnikami tej surówki są :
marchewka,
por,
jabłko,
sok z cytryny i
natka pietruszki. Ta surówka świetnie pasuje do obiadu, ale może też być szybką przekąską.Składniki:pół główki
kapusty pekińskiej,2
marchewki,biała część
pora(niewielkiego),duże
jabłko,sok z 2 plasterków
cytryny,
pieprz,
sól,
natka pietruszki,3-4 łyżek
oliwy z oliwekPrzygotowanie:
Pora pokroić w pół plasterki i zasolić, zostawić na 4 min.
Marchew obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki.
Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Kapustę pekińską oberwać z pierwszych liści, jeśli są nadpsute. Przekroić wzdłuż, jedną połówkę poszatkować drobno. W misce wymieszać poszatkowaną
kapustę, starte na tarce
jabłko i
marchew oraz pokrojonego
pora. Całość skropić
sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć, posypać pokrojoną
natką pietruszki i polać
oliwą z oliwek. Surówkę wymieszać i odstawić do lodówki na 10 min.