ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

nazwa

Wykonanie

Doskonałym dodatkiem do obiadu jest lekka, smaczna i jakże bogata w witaminy surówka z kapusty pekińskiej. Składnikami tej surówki są : marchewka, por, jabłko, sok z cytryny i natka pietruszki. Ta surówka świetnie pasuje do obiadu, ale może też być szybką przekąską.
Składniki:
pół główki kapusty pekińskiej,
2 marchewki,
biała część pora(niewielkiego),
duże jabłko,
sok z 2 plasterków cytryny,
pieprz, sól,
natka pietruszki,
3-4 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pora pokroić w pół plasterki i zasolić, zostawić na 4 min. Marchew obrać i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Jabłko obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Kapustę pekińską oberwać z pierwszych liści, jeśli są nadpsute. Przekroić wzdłuż, jedną połówkę poszatkować drobno. W misce wymieszać poszatkowaną kapustę, starte na tarce jabłko i marchew oraz pokrojonego pora. Całość skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć, posypać pokrojoną natką pietruszki i polać oliwą z oliwek. Surówkę wymieszać i odstawić do lodówki na 10 min.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/03/surowka-z-kapusty-pekinskiej.html