Wykonanie
Śledż w
sosie chrzanowym, jak dla mnie, to megapetyczna
sałatka.
Sos chrzanowy to jeden z najsmaczniejszych
sosów, świetny nie tylko do sałatek
rybnych, ale także do surówek, ryb i
mięs pieczonych. Jego jedyna wada polega na tym, że potrawy, z nim przyrządzone, znikają natychmiast ze stołu.
Śledzie to jeszcze w miarę tanie bogactwo cennych tłuszczy NNKT - najlepszego paliwa dla mózgu,
serca i wzrostu. Polecam bardzo łatwą
sałatkę na wczesną kolację, jak również idealną przystawkę na imprezę.
Składniki:5-6 wymoczonych płatów
śledziowych matias2-3 łyżki najlepiej domowego
majonezu lub
śmietany2-3 łyżki
soku z cytryny1, 5 łyżeczki
chrzanu lub więcej - to zależy od jego ostrości1 małe
jabłko1 mała
czerwona cebulkapęczek
natki z
pietruszki (rewelacyjny dodatek)1 łyżeczka
brązowego cukrusól i
pieprzPrzygotowanie:1. Wymoczone
śledzie (
śledzie najlepiej moczyć przez noc w zimnej wodzie) kroimy w paseczki lub w kostkę. Kropimy
sokiem z cytryny i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na bok.2.
Cebulkę siekamy na drobniutko. Dodajemy do niej
cukier i trochę
soli. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę, by puściła wszystkie smaki.3. Siekamy bardzo drobniutko
pietruszkę (można ją zmiksować razem z
majonezem lub ze
śmietaną). Mieszamy z
majonezem lub ze
śmietaną. Obrane
jabłko kroimy również w drobną kostkę. Dodajemy do
śmietany. Dodajemy także
cebulkę,
chrzan,
sól w razie potrzeby i wszystko dokładnie mieszamy. Sos może się wydać słodki w smaku, ale nie martwcie się, ze
śledziem będzie idealny.3.
Sos chrzanowy łączymy ze
śledziami i ponownie mieszamy. Dobrze by było, gdyby
sałatka przed jedzeniem nieco odpoczęła i się przegryzła, ale z praktyki wiem, że rzadko kiedy jest to możliwe...Pozdrawiam wszystkich, zaglądających do Domogrodu i zapraszam ponownie.Zobacz także łatwe przepisy:
Śledzie w
sosie pomidorowymŚledzie w
olejuśledzie z
paprykąŚledzie w
majonezieŚledzie w
jogurcie