Wykonanie
            
Sałatki 
śledziowe to smaczne i lubiane przystawki, chętnie wybierane przy 
stole, na bankietach, czy małych kameralnych spotkaniach. I to się bardzo chwali, bo co, jak co, ale 
śledzie oprócz 
smakowego potencjału mają w swoim składzie mnóstwo dobrych związków, dzięki którym przez długie lata, możemy cieszyć się jasnością umysłu, sprawnym 
sercem i tężyzną fizyczną.Składniki:porcja na 4 osoby

4-5 wymoczonych płatów 
śledziowych matiasów1 
cebulka pokrojona w kostkę1 
papryka pokrojona w kostkę1 łyżeczka 
papryki mielonej słodkiej1-2 łyżki 
oleju do smażenia3-4 łyżki 
oleju dobrej jakościkilka łyżek 
soku z cytrynysól, 
pieprz, 
cukier do smakuPrzygotowanie sałatkiZobacz, jak robię 
sałatkę na filmie1. Wymoczone 
śledzie marynujemy w 
soku cytrynowym przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem sałatki2. 
Śledzie kroimy w kostkę lub w paski.3. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 
cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy 
paprykę i dusimy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością 
wody, by się warzywa nie przypalały. Pod koniec dorzucamy 
paprykę mieloną. Od tego momentu dusimy dosłownie kilka sekund i zestawiamy z ognia, nie dopuszczając do przypalenia 
papryki w proszku.4. Dodajemy do warzyw 
olej tłoczony na zimno według uznania i przestudzoną duszonkę łączymy ze 
śledziami, korygując ostatecznie smak otrzymanej sałatki.
sałatkę śledziową w 
majoneziesałatkę śledziową z 
jogurtem