Wykonanie
Sałatki
śledziowe to smaczne i lubiane przystawki, chętnie wybierane przy
stole, na bankietach, czy małych kameralnych spotkaniach. I to się bardzo chwali, bo co, jak co, ale
śledzie oprócz
smakowego potencjału mają w swoim składzie mnóstwo dobrych związków, dzięki którym przez długie lata, możemy cieszyć się jasnością umysłu, sprawnym
sercem i tężyzną fizyczną.Składniki:porcja na 4 osoby
4-5 wymoczonych płatów
śledziowych matiasów1
cebulka pokrojona w kostkę1
papryka pokrojona w kostkę1 łyżeczka
papryki mielonej słodkiej1-2 łyżki
oleju do smażenia3-4 łyżki
oleju dobrej jakościkilka łyżek
soku z cytrynysól,
pieprz,
cukier do smakuPrzygotowanie sałatkiZobacz, jak robię
sałatkę na filmie1. Wymoczone
śledzie marynujemy w
soku cytrynowym przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem sałatki2.
Śledzie kroimy w kostkę lub w paski.3. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy
cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy
paprykę i dusimy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością
wody, by się warzywa nie przypalały. Pod koniec dorzucamy
paprykę mieloną. Od tego momentu dusimy dosłownie kilka sekund i zestawiamy z ognia, nie dopuszczając do przypalenia
papryki w proszku.4. Dodajemy do warzyw
olej tłoczony na zimno według uznania i przestudzoną duszonkę łączymy ze
śledziami, korygując ostatecznie smak otrzymanej sałatki.
sałatkę śledziową w
majoneziesałatkę śledziową z
jogurtem