ßßß
Mam nadzieję, że przepis na te śledzie przypadnie Wam do gustu. Tak zrobione znikają w oka mgnieniu i nie zdążą się nigdy przegryźć.Tak samo zachęcała mnie osoba, która podzieliła się ze mną rodzinnym przepisem.To wystarczyło, żeby spróbować:-) Czy z Wami będzie tak samo?
Składniki:0,5 kg śledzi matijasów,0,5 selera,1 jabłko,1 cebula,Sos:po 1-2 łyżki majonezu, śmietany i jogurtu,sok z cytryny,sól, cukier.Przygotowanie:Wymoczyć śledzie w wodzie lub mleku przez około 1h. Odsączone pokroić na kawałeczki. Seler i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w kosteczkę. Przekładać wszystko ze śledziami. Wymieszać majonez ze śmietaną i jogurtem, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Zalać sosem śledzie .Odstawić do lodówki, żeby się przegryzły.