Wykonanie
Mam nadzieję, że przepis na te
śledzie przypadnie Wam do gustu. Tak zrobione znikają w oka mgnieniu i nie zdążą się nigdy przegryźć.Tak samo zachęcała mnie osoba, która podzieliła się ze mną rodzinnym przepisem.To wystarczyło, żeby spróbować:-) Czy z
Wami będzie tak samo?
Składniki:0,5 kg
śledzi matijasów,0,5
selera,1
jabłko,1
cebula,Sos:po 1-2 łyżki
majonezu,
śmietany i
jogurtu,
sok z cytryny,
sól,
cukier.Przygotowanie:Wymoczyć
śledzie w wodzie lub
mleku przez około 1h. Odsączone pokroić na kawałeczki.
Seler i
jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej.
Cebulę pokroić w kosteczkę. Przekładać wszystko ze
śledziami. Wymieszać
majonez ze
śmietaną i
jogurtem, doprawić
solą,
cukrem i
sokiem z cytryny. Zalać sosem
śledzie .Odstawić do lodówki, żeby się przegryzły.