Wykonanie
Moją kolejną propozycją na wigilijnego
śledzia, jest
śledź w
jogurcie . Tak zrobiona
ryba jest idealna nie tylko na Wigilię, ale również na codzienny obiad/kolację.Warto jadać
śledzie, nie tylko na święta. Są one bogate w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź, fosfor i jod.Nie dość, że smaczne to jeszcze bardzo zdrowe.Składniki:250dag
śledzia (
matias)2
jabłkacebuladuży
jogurtłyżka
śmietanysól,
biały pieprzkoperek, dużo
koperkuŚledzie należy dobrze namoczyć w wodzie.
Jabłka pokroić w większą kostkę.
Cebulę posiekać w piórka (przed krojeniem możemy
cebulę sparzyć). Dodać pokrojone
śledzie, doprawić
solą i
pieprzem. Dokładnie wymieszać. Dodać
jogurt,
śmietanę oraz posiekany
koperek. Ponownie dokładnie wymieszać. Gotowe.