Wykonanie
Jedne z niewielu
śledzi, która na prawdę lubię. Na Wigilii do tego
ziemniak gotowany w mundurku i już jest pysznie. Ponieważ będzie kilka rodzajów
śledzików więc każdego szykuję po trochu, z niewielkiej ilości składników, ale można oczywiście ilości zwielokrotnić.
składniki:2 filety
śledzia marynowanego w occie1/2
jabłka, użyłam Golden Delicius1 nieduża
cebulka2 łyżki
majonezu3 - 4 łyżki
śmietany1 łyżeczka
soku z cytrynyświeżo mielony
pieprz kolorowyew. odrobina
soli i
cukru do smakusposób przygotowania: ze
śledzi ściągnęłam skórę, pokroiłam na kawałki.
Cebulę i
jabłko obrałam i pokroiłam w drobną kostkę, wymieszałam z
sokiem cytrynowym. Dodałam
majonez i
śmietanę oraz sporo
pieprzu, wymieszałam - trzeba spróbować i ew. dodać szczyptę
cukru czy
soli. Sos wyłożyłam na
śledzie, lekko ugniotłam i odstawiłam pod przykryciem, do lodówki, na min. 12 godzin żeby smaki się przegryzły.