Wykonanie
            Surówka z 
pora i 
jabłek jest bez dwóch zdań pyszna. Jedna z najlepszych jakie w ostatnim czasie 
jadłam. Pokrojony w plastry 
por, starte na tarce 
jabłko, całość przyprawiona 
sokiem z cytryny, 
cukrem i 
pieprzem a 
potem wymieszana ze 
śmietanowo-
majonezowym sosem. Nie jest ostra, ale za to bardzo charakterna. Idealna jako dodatek do 
mięs.Polecam również surówkę z 
marchewki i 
pora .

Surówka z 
pora i 
jabłek (porcja dla 2-3 osób)1 spory 
por, tylko biała część2 
jabłka granny smith(lub inne zielone)2 łyżki 
śmietany2 łyżki 
majonezusok z cytrynycukiersól i 
pieprzPora kroimy wzdłuż na pół, a 
potem na plasterki. Przekładamy do miseczki i lekko solimy. Pozostawiamy na 10 minut. 
Jabłka obieramy i ścieramy grubo na tarce, dodajemy do 
pora, skrapiamy 
sokiem z cytryny, dodajemy dwie szczypty 
cukru, sporo 
pieprzu i ewentualnie 
soli. 
Śmietanę i 
majonez mieszamy dokładnie w szklance i dodajemy do surówki. Dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do 
mięsa.
