Wykonanie
            Surówki do obiadu bardzo lubię i to praktycznie każde. Dzisiejszą surówkę z 
marchewki i 
pora, przygotowała moja córka, która za surówkami wręcz przepada. Jemy już ją po raz trzeci i za każdym razem wzbudza jednakowy zachwyt, bo jest pyszna. Trochę przypomina klasyczną surówkę z 
marchewki, choć dodatek 
pora sprawia, że jest od niej ostrzejsza.

2 duże 
marchewki1 
por (tylko biała część)1 
jabłkosok z cytryny2 łyżki 
majonezu1 łyżka 
śmietanycukier, 
sól i 
pieprz do smaku
Marchewkę ścieramy na małych oczkach i posypujemy 
cukrem. 
Pora kroimy najpierw w paski, 
potem w drobną kosteczkę, solimy. 
Jabłko kroimy w drobną kostkę i skrapiamy obficie 
sokiem z cytryny. Warzywa przekładamy do jednej miski(nie mieszając) i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Przed podaniem, do warzyw dodajemy 
majonez i 
śmietanę, mieszamy. Doprawiamy 
pieprzem.