ßßß Cookit - przepis na Surówka z czerwonej kapusty i jabłka.

Surówka z czerwonej kapusty i jabłka.

nazwa

Wykonanie

Czerwona kapusta zawiera wiele mikro i makroelementów takich jak magnez, potas i cynk. Poza tym dostarcza wielu witamin : C, E, B1, B2, B6. Co ważne znaleźć w niej możemy ważne antocyjany, które wykazują działanie antyrakowe.
Ja czerwoną kapustę po prostu lubię, najbardziej właśnie taką w surówce !
Dziś z jabłkiem i cebulą, obiecuje że pokaże Wam jeszcze inną :)
Składniki :
* 1/2 małej główki czerwonej kapusty,
* 1/2 jabłka,
* 1/2 dużej cebuli,
* 1 łyżka majonezu,
* 1 łyżka soku z cytryny,
* sól, pieprz, cukier,
Przygotowanie :
Kapustę oczyść z wierzchnich liści i drobno posiekaj ( możesz użyć robota kuchennego ) dodaj sok z cytryny i odstaw na chwilkę.
W między czasie cebulę bardzo drobno posiekaj, jabłko obierz i również posiekaj w drobniutką kosteczkę, dodaj do kapusty.
Dodaj łyżkę majonezu, szczyptę soli, pieprzu i cukru, dokładnie zmieszaj.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/08/surowka-z-czerwonej-kapusty-u-jabka.html