ßßß Cookit - przepis na Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

nazwa

Wykonanie

Surówkę taką robiła zawsze moja mama i stąd ten przepis. Majonez można oczywiście zastąpić oliwą, ale to już jak kto woli. Mnie najlepiej smakuje w podanej opcji :-) szczerze polecam...
Składniki:
mała główka czerwonej kapusty
1 duża cebula
1 duże jabłko
sól, pieprz
cukier
ocet lub sok z cytryny
majonez
Wykonanie:
Kapustę poszatkować i wrzucić na osolony wrzątek. Do wody dodać trochę octu i chwilę gotować ok. 15 minut. Cebulę obrać, pokroić i wyłożyć na durszlak. Następnie wylać na nią kapustę razem z wrzątkiem i zostawić do obcieknięcia i wystygnięcia. W ten sposób sparzy nam się cebula i będzie lekko miękka. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać razem z kapustą i cebulą. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem i majonezem.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2012/11/Surowka-z-czerwonej-kapusty.html