Wykonanie

Mdły smak
marchewki łatwo poprawić chrupiącym i mniej
ostrym od
cebuli porem. Energetyczna surówka smakuje wyśmienicie nie tylko do obiadu. Można zajadać ją jako zdrowy posiłek w ciągu dnia. Taki dodatek w pracy do kanapki rozjaśni nam umysł i poprawi trawienie.Składniki:porcja na 4 osoby

4 średnie ładne
marchewki bez ciemnych śladów1
por a właściwie połowa bez zielonej górnej części, którą można dodać do zupytrochę
natki z
pietruszki (mamy trochę zielonego z
pora)1 łyżka
śmietany 12 lub 18 procent3 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju tłoczonego na zimno1-1,5 łyżeczki
cukru trzcinowego (ilość według smaku)1-2 łyżki
soku z cytrynysól i
pieprz do smakuPrzygotowanie1. Warzywa myjemy, szczególnie
pora, którego należy przekroić wzdłuż, rozchylić liście i porządnie przepłukać pod bieżącą
wodą (lubię jeszcze warzywka przepłukać wrzątkiem tak na wszelki wypadek)2. Ścieram
marchew na tarce a
pora kroje w cieniutkie półplasterki. Dorzucam posiekaną
natkę, kropię częścią
soku z cytryny, delikatnie
solę,
pieprzę i mieszam całość, by się przegryzła.3. Robię sos do surówki. Mieszam
śmietanę z
oliwą. Dodaje troszkę
soku z cytryny,
soli,
pieprzu,
cukru i bełtam taki zdrowy majonezik na jednolitą masę i wlewam do surówki. Mieszam i gotowe. Gorąco polecam:Zobacz także: