ßßß Cookit - przepis na Domowe fischburgery czyli kotlety z ryby z bułką

Domowe fischburgery czyli kotlety z ryby z bułką

nazwa

Wykonanie

Dlaczego by nie zajadać się od czasu do czasu jedzonkiem, którego uwielbiamy prawie wszyscy... Jeśli zrobimy domowy hamburger, czy to z wołowiną, czy z kurczakiem, czy z rybą, od podstaw, to może się okazać pożywnym, bogatym w składniki odżywcze daniem, zwłaszcza wtedy, gdy opadamy z sił. Taka porcja energii - białka, witamin i troszkę węglowodanów, na pewno nie zaszkodzi a jeszcze, jak sklepowe bułki, zastąpimy treściwym domowym pieczywem to już mamy luksusowy kompletny posiłek.
Zachęcam do skorzystania ze zdrowej wersji fishburgera według mojego przepisu:
Składniki:
bułeczki kupne jeszcze lepiej domowe bułki (około 8 szt)
około 400 gram rozmrożonej, osączonej w papierowym ręczniku flądry (polecam flądrę lub mirunę)
1 jajko (żółtko do farszu, białko do panierki)
1,5 łyżki bułki tartej do farszu
2 łyżki bułki tartej + 2 łyżki otrąb owsianych do panierki (otręby owsiane zdecydowanie bogatsze od pszennych)
3-5 dag żółtego sera o łagodnym smaku (pokroiłam dwa plastry żółtego sera w niedużą płaską kostkę)
kilka łyżek oleju do smażenia kotletów
bibuła do osączania
1 mała cebulka pokrojona, zrumieniona na oleju
troszkę natki z pietruszki z przypraw wystarczy sól i pieprz
Przygotowanie domowych fischburgerów
1. Pokrojone rybki w kostkę, łączymy z serem, posiekaną natką, żółtkiem, bułką tartą, cebulką, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Formujemy płaskie kotlety, obtaczamy w roztrzepanym białku i panierujemy w mieszance bułki i otrąb.
2. Wkładamy kotleciki na kilkanaście minut do lodówki (stężeją)
3. Smażymy kotleciki na oleju, rozgrzanym na patelni. Czas smażenia taki sam, jak ryby w panierce (umiarkowany ogień)
4. Przygotowujemy bardzo łatwą ekspresową sałatkę paprykowo- porową.
5. Gorące bułeczki kroimy na pół. Każdą z połówek smarujemy majonezem (majonez jest zdrowy wówczas, kiedy robimy go sami z pierwszej klasy olejem, tłoczonym na zimno - tutaj sprawdzony przepis na domowy majonez . Na majonezie układamy trochę sałatki, gorący kotlecik, trochę majonezu, trochę sałatki i zamykamy wszystko górną częścią bułeczki. Smacznego!!!
Koniecznie spraw mój sprawdzony przepis na kotlety i pulpety rybne, które możesz zrobić za jednym zamachem.
przepyszne kotlety z kalafiora
domowy paprykarz
ryba na parze z marchewką, papryką i ryżem
rolada z ryby z brokułem...
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/09/domowe-fischburgery-pyszne-atwe-i-zdrowe.html