Wykonanie

Makowce w okresie świątecznym to obowiązkowe wypieki, na bogato, z rozmaitymi
bakaliami. Kiedy tylko robię lub piszę o makowcach, natychmiast przychodzi mi ze wspomnień niedościgniona przepyszna rolada mamy. Nie, żeby tu prawić Wam o rodzinnych sentymentach, ale to było ciasto, z pięknie wyrośniętą strukturą, mimo wszystko cieniutkie ze suszona skórką
cytrusów a masa makowa - niby, jak każda, ale proporcje trafione na 100% - niebo w gębie. Staram się zbliżyć do ideału, ale to ocenicie już sami... Uwielbiam makowce z
drożdżowym,
biszkoptowym czy kruchym
ciastem. A tu masz... Od kilku lat krążą informacje o dietach według grupy
krwi. Jeśli masz krew z grupy B, lepiej będzie, jak pominiesz w diecie
mak... Spokojnie... Nie jestem fanatyczką i rygorystycznie nie podchodzę do rózniastych teorii a Święta Bożego Narodzenia i Wielkanocne, bez makowca są po prostu niemożliwe.Składniki na ciasto (porcja na trzy rolady)60 dag mąk i4
żółtka4-5 dag dro żdż y świeżychpół szklanki ciepłego
mleka125 gram roztopi onego
masła lub
margaryny0,5 szklanki
cukruaromat
migdał owyszczypt a
soliPrzygotowanie
ciasta drożdżowego na roladęMieszamy
cukier,
sól z
mąką. Po środku robimy dołek, wkruszamy weń
drożdże, posypujemy
drożdże dwoma łyżeczkami
cukru, by je pobudzić do pracy i polewamy ciepłym
mlekiem. W tym czasie delikatnie rozpuszczamy
masło w rondlu tak, by nie było zbytnio gorące a w trakcie dodawania powinno być ciepłe. Kiedy w dołku z
drożdżami, zbierze się pianka, zaczynamy wyrabianie ciasta. Dodajemy ogrzane
żółtka (wystarczy je wstawić do drugiego naczynia z ciepłą
wodą), aromat i zarabiamy rękoma ciasto. Po chwili dolewamy roztopione
masło. Gdyby się okazało, że ciasto jest zbyt luźne, dosypujemy tyle
mąki, by było bardziej zwarte, gdyż musi dać się łatwo wałkować na prostokąt, na którym rozłożymy masę
makową. Wyrobio ne ciasto odstaw i amy do wyr ośnięcia.Składniki na masę
makową400-500 gram
maku100 gra m
rodzynekpół szklanki
orzechów włoskichpół szklank i
migdał ów3/4 szklanki
cukru3 b
iałka2 łyżki
oleju lub łyżka miękkiego
masła (opcjonalnie, bo
mak ma sporo tłuszczu)3 łyżki
powideł śliwkowych1
budyń, najlepiej
czekoladowy lub łyżka
mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki
kakaoaromat
migdał owy1-2 łyżki
kaszy mannyPrzygot owanie makowców
Mak zal ewamy 1, 5 szklanki wrzącej
wody lub (mleka? -
mleko się lubi przypalać), chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając. Odstawiamy z ognia i trzymamy pod przykryciem przez dwie godziny, jak
ryż. (można owinąć garnek w ręcznik i schować po koc) Po tym czasie mielimy
mak w maszynce minimum dwa
razy. Dodajemy do
maku bakalie,
cukier,
budyń, powidła, aromat a na końcu ubite
białka.Dzielimy wyrośnięte ciasto na trzy porcje. Każda podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia (unikniemy kłopotliwego szorowania foremek). Przerabiamy krótko ciasto, wałkujemy na prostokąt i smarujemy masą o grubości ok. 1 cm. Na bokach zostawiamy centymetrową wolną od masy część ciasta. Zwijamy ostrożnie roladę, uważając, by nie wychodziła bokami i nie zsuwała się poza koniec ciasta. Zalepiamy boki i koniec tak, by zablokować masę
makową, z każdej strony. Jedną ręką podkładamy foremkę pod blat, czy stolnicę, staramy się, by zlepiona część rolady była na wierzchu. Spychamy całą długością roladę, by spadła do formy, zlepioną częścią do dołu. Będziemy
mieć pewność, ze
mak nie wydostanie się na zewnątrz. Gładzimy makowce zwilżoną dłonią, co również zapobiega pękaniu rolady, dając także efekt ładnie zarumienionej skórce. Odstawi amy na pół go
dziny do wyr ośnięcia. Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach C. Wystudz one rolady dekoru j emy polewą i
orzec h ami .