Wykonanie
Makosernik czyli połączenie dwóch bardzo lubianych ciast - makowca i sernika. Całość na kruchym spodzie.

Składniki:1) Kruche ciasto:- 1 szklanka
mąki- 100 g
margaryny- 1
żółtko- 140 g
cukru pudru2) Masa makowa:- 0,5 kg suchego
maku- 1
białko- 180 g
cukru- 3 łyżki
kaszy manny- kilka kropel
olejku migdałowego- garść
rodzynek i
orzechów włoskich3) Masa serowa- 1 kg zmielonego
twarogu- 1 szklanka
cukru- 150 g
margaryny- 3
jajka- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej- 1 opakowanie budyniu
waniliowego4) Polewa- 1 tabliczka
gorzkiej czekolady- 1 łyżka stołowa
mleka- 2 łyżki
masłaPrzygotowanie:Przygotować spód. W tym celu
masło posiekać z
mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść. Odłożyć na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na dnie ciasto oraz podpiec 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić.
Mak zagotować, wystudzić i zmielić trzykrotnie. Dodać
cukier, olejek,
białko,
kaszę mannę, ubitą pianę z
białka, namoczone
rodzynki i posiekane
orzechy. Całość dokładnie ale delikatnie wymieszać.
Jajka ubić z
cukrem, dodać
ser,
margarynę,
budyń,
mąkę ziemniaczaną i
cukier waniliowy. Całość wymieszać.Na podpieczony spód wyłożyć masę
makową, na górę masę
serową, Całość równomiernie rozprowadzić. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Masło rozpuścić z
mlekiem i
czekoladą w kąpieli
wodnej. Polać polewą ostudzone ciasto.




