Wykonanie
Drugi wpis w akcji " Gotujemy po polsku " której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl . Kolejny z książki Pierre Herme "Desery". Sernik krakowski - tradycyjny, treściwy, wilgotny, dla wielbicieli serników z mielonego
sera, a nie
sera z wiaderka. Świetny, zwłaszcza gdy odczekamy choć jeden dzień i pozwolimy mu nabrać właściwego smaku.Sernik krakowskiCiasto kruche :1 strąk
wanilii (lub opakowanie
cukru waniliowego)125g
cukru pudru250g
mąki125g
masła o temperaturze pokojowej1
jajkoNadzienie :1 kg
twarogu (jeśli nie używamy
sera z wiaderka, tylko w kostce, to należy go zmielić)8
jajek, oddzielnie
żółtka i
białka100g miękkiego
masła250g
cukru3 łyżki
cukru waniliowego3 łyżki
mąki ziemniaczanej100g
rodzynek1
żółtko, roztrzepaneWykonanie. Kruche ciasto.Strąk
wanilii przekroić wzdłuż na pół i nożykiem wyskrobać nasionka. W misce wymieszać ziarenka (lub
cukier waniliowy) z
cukrem.
Mąkę przesiać na stolnicę.
Masło pokroić na małe kawałki, dodać
mąkę i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Pośrodku uformować wgłębienie. Wbić do niego
jajko, posypać
cukrem z
wanilią. Mieszać do czasu aż składniki się połączą. Nie wyrabiać zbyt długo. Ciasto wygniatać wewnętrzną stroną dłoni, lekko je przesuwając aż będzie gładkie. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.Sernik.Przygotować kruche ciasto, oziębić. Nagrzać piekarnik do 180°C. Prostokątną formę cienko posmarować
masłem. Z ciasta odkroić 1/4, resztę cienko rozwałkować na prostokątny placek i wyłożyć blachę -dno i boki formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut.W tym czasie zemneć
ser i odstawić.
Masło włożyć do dużej miski, dodać 200g
cukru i
cukier waniliowy, utrzeć na krem. Ucierając dodawać po jednym
żółtku, a następnie po około 200g
twarogu. Ucierać aż masa będzie puszysta i połączą się składniki.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały
cukier. Połowę piany dodać do masy serowej, wymieszać. Dodać
rodzynki,
mąkę ziemniaczaną, pozostałą pianę i wymieszać delikatnie.Ciasto wyjąć z piekarnika. Rozłożyć na nim masę
serową i wyrównać powierzchnię. Pozostałe ciasto rozwałkować na grubość 3÷4mm i radełkiem (lub nożem) pokroić na paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na
serze kratkę i posmarować
żółtkiem.Sernik wstawić do piekarnika i piec 50÷60 minut.Upieczony sernik ostudzić, można posmarować lukrem (do
cukru pudru dodajemy nieco gorącej
wody lub
mleka i
aromatu waniliowego, mieszamy aż będzie gładki). Najlepiej przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.
♣♣♣♣11 listopada miałam okazję spędzić na imieninach ulicy świętego Marcina w Poznaniu, gdzie podziwiałam korowód, uliczne występny (m.in. Indian) oraz zajadałam się
rogalami świętomarcińskimi :) Kilka zdjęć możecie obejrzeć na moim Facebook KLIK