ßßß Cookit - przepis na Sernik krakowski wg Herme

Sernik krakowski wg Herme

nazwa

Wykonanie

Drugi wpis w akcji " Gotujemy po polsku " której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl . Kolejny z książki Pierre Herme "Desery". Sernik krakowski - tradycyjny, treściwy, wilgotny, dla wielbicieli serników z mielonego sera, a nie sera z wiaderka. Świetny, zwłaszcza gdy odczekamy choć jeden dzień i pozwolimy mu nabrać właściwego smaku.
Sernik krakowski
Ciasto kruche :
1 strąk wanilii (lub opakowanie cukru waniliowego)
125g cukru pudru
250g mąki
125g masła o temperaturze pokojowej
1 jajko
Nadzienie :
1 kg twarogu (jeśli nie używamy sera z wiaderka, tylko w kostce, to należy go zmielić)
8 jajek, oddzielnie żółtka i białka
100g miękkiego masła
250g cukru
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100g rodzynek
1 żółtko, roztrzepane
Wykonanie. Kruche ciasto.
Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół i nożykiem wyskrobać nasionka. W misce wymieszać ziarenka (lub cukier waniliowy) z cukrem. Mąkę przesiać na stolnicę. Masło pokroić na małe kawałki, dodać mąkę i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Pośrodku uformować wgłębienie. Wbić do niego jajko, posypać cukrem z wanilią. Mieszać do czasu aż składniki się połączą. Nie wyrabiać zbyt długo. Ciasto wygniatać wewnętrzną stroną dłoni, lekko je przesuwając aż będzie gładkie. Uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
Sernik.
Przygotować kruche ciasto, oziębić. Nagrzać piekarnik do 180°C. Prostokątną formę cienko posmarować masłem. Z ciasta odkroić 1/4, resztę cienko rozwałkować na prostokątny placek i wyłożyć blachę -dno i boki formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
W tym czasie zemneć ser i odstawić. Masło włożyć do dużej miski, dodać 200g cukru i cukier waniliowy, utrzeć na krem. Ucierając dodawać po jednym żółtku, a następnie po około 200g twarogu. Ucierać aż masa będzie puszysta i połączą się składniki.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Połowę piany dodać do masy serowej, wymieszać. Dodać rodzynki, mąkę ziemniaczaną, pozostałą pianę i wymieszać delikatnie.
Ciasto wyjąć z piekarnika. Rozłożyć na nim masę serową i wyrównać powierzchnię. Pozostałe ciasto rozwałkować na grubość 3÷4mm i radełkiem (lub nożem) pokroić na paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serze kratkę i posmarować żółtkiem.
Sernik wstawić do piekarnika i piec 50÷60 minut.
Upieczony sernik ostudzić, można posmarować lukrem (do cukru pudru dodajemy nieco gorącej wody lub mleka i aromatu waniliowego, mieszamy aż będzie gładki). Najlepiej przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.
♣♣♣♣
11 listopada miałam okazję spędzić na imieninach ulicy świętego Marcina w Poznaniu, gdzie podziwiałam korowód, uliczne występny (m.in. Indian) oraz zajadałam się rogalami świętomarcińskimi :) Kilka zdjęć możecie obejrzeć na moim Facebook KLIK
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/11/Sernik-krakowski-wg-Herme.html