Wykonanie
Piekłam makowce w ostatnie godziny tegorocznego lata, które wywróżyły, niestety, brzydki początek jesieni. To idealne ciasto na poprawę humoru, które nawiasem mówiąc - uwielbiam za niepowtarzalny smak i konkretny ładunek energii. Nie powtórzcie tylko za mną błędu i wyłóżcie formy papierem do pieczenia ze sporym zapasem, tak, żeby swobodnie chwycić i wyjąć makowce, bo moje, niestety, przywarły nieco po bokach. Bardzo polecam smakowite ciasto na różne okazje - w Święta, czy od tak na pochmurne dni.


Czy wiecie, że: W 100 g
maku jest aż 1400 mg wapnia, 20 mg
białka, 41 mg tłuszczu, 600 mg potasu, 12 mg żelaza (żródło: Zofia Wieczorek Chełmińska - Zasady żywienia i dietetyka stosowana). Jak widać to doskonałe źródło dla zdrowych kości,
krwi, spokojnej pracy
serca i mózgu a co nie mniej ważne- lepszego nastroju.Składniki do
ciasta drożdżowego na dwa makowce

3 płaskie szklanki
mąki pszennej (około 450 g)4
żółtka80 g
masłaokoło 3/4 szklanki ciepłego
mleka2-3 łyżki z brzuszkiem
cukru30 g świeżych
drożdżycukier wanilinowyszczypta
soliPrzygotowanie
ciasta drożdżowego1.
Mąkę mieszam ze szczyptą
soli. Robię po środku dołek. Wrzucam doń pokruszone
drożdże. Posypuję
cukrem i polewam ciepłym
mlekiem. Czekam kilka minut, jak pojawi się pianka.

2. Topię
masło. Dodaję doń około 1/3 szklanki
mleka i
cukier. Podgrzewam na minimalnym płomieniu i zaraz zestawiam z ognia, żeby masa się zagrzała, ale nie zagotowała. Mieszam do rozpuszczenia
cukru. Dodaję
żółtka i
cukier wanilinowy. Mieszam tylko do połączenia, bez ubijania i dodaję do
mąki z zaczynem
drożdżowym. Wyrabiam ciasto robotem około 3 minut. Jeśli trzeba, dodaję trochę
mleka. Ciasto powinno być gęściejsze, ale nie tępe. Odstawiam do wyrośnięcia, minimum na godzinę, im dłużej tym lepiej dla naszych wyrobów z
drożdżowego ciasta.


Masa makowa do drożdżowej roladyprzepis na 2 rolady

250 g
maku sypkiego2
białkaokoło 3 łyżek z brzuszkiem
cukru (według uznania)1 łyżka miękkiego
masła3 łyżki powideł lub
dżemu1 łyżka
kakao150 g
rodzynek50 g
migdałów1 łyżka z brzuszkiem
mąki ziemniaczanej lub jeden
budyńaromat najlepiej
migdałowy idealny do makowcówPrzygotowanie masy makowej1.
Mak warto opłukać pod bieżącą
wodą na bardzo gęstym sicie i przelać wrzątkiem. To samo robię z
rodzynkami i innymi
bakaliami (
migdały gotujemy kilka sekund i z łatwością obieramy ze skórek a
potem siekamy na dość drobno).2.
Mak zalewam w garnku 3/4 szklanki wrzącej
wody (może być
mleko, jeśli dobrze będziemy mieszać, ale z
wodą jest OK). Podgrzewam od zagotowania na minimalnym płomieniu około jednej minuty. Przykrywam szczelną pokrywką garnek. Zawijam w ręcznik i pod koc chowam całość na godzinkę.3.
Mak mielę przynajmniej dwukrotnie.4. Łączę wszystkie składniki praktycznie naraz (
bakalie, miękkie
masło,
cukier,
dżem,
migdały, aromat (na filmie aromat
daję go na końcu, ale to nie ma żadnego znaczenia). Tylko
białka daję na końcu i mieszam wszystkie składniki (to szkoła mojej mamy). Masa powinna być gęsta, ale dająca się smarować. Gotowe.Przygotowanie rolad makowychPrzepis na filmie1. Wyrośnięte ciasto uciskam na środku, żeby opadło i krótko przerabiam rękoma. Dzielę na dwie części. Każdą wałkuję na prostokąt o grubości około 0,5 cm i układam tak, by z każdej strony zostawić mniej więcej dwu centymetrowy zapas ciasta - największy wolny pasek bez farszu zostawiam przy
boku sklejającym roladę.

2. Zwijam placek z nadzieniem na roladę. Sklejam boki i ciasto wzdłuż.

3. Ciasto układam w formie (koniecznie wyłóżcie papierem, bo po co się później denerwować przy wyjmowaniu rolad). Zrzucam go z rantu szafki (zlepienie rolady powinno być na wierzchu, bo gdy wpadnie, znajdzie się na spodzie, dzięki temu dobrze się zasklepi). Rolady rosną jeszcze w formie około 20 minut.4, Smaruję rolady roztrzepanym
żółtkiem tuż przed włożeniem do piekarnika. Piekę w temperaturze 185 stopni C, grzałka góra-dół. Ciasta posmarowane
żółtkiem bardzo szybko się rumienią (piekę poniżej środkowej półki około 45 minut i w razie potrzeby zmniejszam temperaturę). Sprawdzam patyczkiem. Jesli nie ma surowego ciasta zaraz wyjmuję z piekarnika.5. Dobrze wystudzone rolady smaruję dość ciepłą polewą (polecam mój przepis na lśniącą sprawdzoną polewę)Życzę wspaniałych smakówPozdrawiam serdecznie Weronika