ßßß
3 płaskie szklanki mąki pszennej (około 450 g)4 żółtka80 g masłaokoło 3/4 szklanki ciepłego mleka2-3 łyżki z brzuszkiem cukru30 g świeżych drożdżycukier wanilinowyszczypta soliPrzygotowanie ciasta drożdżowego1. Mąkę mieszam ze szczyptą soli. Robię po środku dołek. Wrzucam doń pokruszone drożdże. Posypuję cukrem i polewam ciepłym mlekiem. Czekam kilka minut, jak pojawi się pianka.
2. Topię masło. Dodaję doń około 1/3 szklanki mleka i cukier. Podgrzewam na minimalnym płomieniu i zaraz zestawiam z ognia, żeby masa się zagrzała, ale nie zagotowała. Mieszam do rozpuszczenia cukru. Dodaję żółtka i cukier wanilinowy. Mieszam tylko do połączenia, bez ubijania i dodaję do mąki z zaczynem drożdżowym. Wyrabiam ciasto robotem około 3 minut. Jeśli trzeba, dodaję trochę mleka. Ciasto powinno być gęściejsze, ale nie tępe. Odstawiam do wyrośnięcia, minimum na godzinę, im dłużej tym lepiej dla naszych wyrobów z drożdżowego ciasta.
Masa makowa do drożdżowej roladyprzepis na 2 rolady
250 g maku sypkiego2 białkaokoło 3 łyżek z brzuszkiem cukru (według uznania)1 łyżka miękkiego masła3 łyżki powideł lub dżemu1 łyżka kakao150 g rodzynek50 g migdałów1 łyżka z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub jeden budyńaromat najlepiej migdałowy idealny do makowcówPrzygotowanie masy makowej1. Mak warto opłukać pod bieżącą wodą na bardzo gęstym sicie i przelać wrzątkiem. To samo robię z rodzynkami i innymi bakaliami (migdały gotujemy kilka sekund i z łatwością obieramy ze skórek a potem siekamy na dość drobno).2. Mak zalewam w garnku 3/4 szklanki wrzącej wody (może być mleko, jeśli dobrze będziemy mieszać, ale z wodą jest OK). Podgrzewam od zagotowania na minimalnym płomieniu około jednej minuty. Przykrywam szczelną pokrywką garnek. Zawijam w ręcznik i pod koc chowam całość na godzinkę.3. Mak mielę przynajmniej dwukrotnie.4. Łączę wszystkie składniki praktycznie naraz (bakalie, miękkie masło, cukier, dżem, migdały, aromat (na filmie aromat daję go na końcu, ale to nie ma żadnego znaczenia). Tylko białka daję na końcu i mieszam wszystkie składniki (to szkoła mojej mamy). Masa powinna być gęsta, ale dająca się smarować. Gotowe.Przygotowanie rolad makowychPrzepis na filmie1. Wyrośnięte ciasto uciskam na środku, żeby opadło i krótko przerabiam rękoma. Dzielę na dwie części. Każdą wałkuję na prostokąt o grubości około 0,5 cm i układam tak, by z każdej strony zostawić mniej więcej dwu centymetrowy zapas ciasta - największy wolny pasek bez farszu zostawiam przy boku sklejającym roladę.
2. Zwijam placek z nadzieniem na roladę. Sklejam boki i ciasto wzdłuż.
3. Ciasto układam w formie (koniecznie wyłóżcie papierem, bo po co się później denerwować przy wyjmowaniu rolad). Zrzucam go z rantu szafki (zlepienie rolady powinno być na wierzchu, bo gdy wpadnie, znajdzie się na spodzie, dzięki temu dobrze się zasklepi). Rolady rosną jeszcze w formie około 20 minut.4, Smaruję rolady roztrzepanym żółtkiem tuż przed włożeniem do piekarnika. Piekę w temperaturze 185 stopni C, grzałka góra-dół. Ciasta posmarowane żółtkiem bardzo szybko się rumienią (piekę poniżej środkowej półki około 45 minut i w razie potrzeby zmniejszam temperaturę). Sprawdzam patyczkiem. Jesli nie ma surowego ciasta zaraz wyjmuję z piekarnika.5. Dobrze wystudzone rolady smaruję dość ciepłą polewą (polecam mój przepis na lśniącą sprawdzoną polewę)Życzę wspaniałych smakówPozdrawiam serdecznie Weronika