Wykonanie
Od dawna "chodził" za mną jakiś
drożdżowy wypiek z
adwokatem. Mając wolną chwilę i resztki
adwokata w butelce, której chciałam się pozbyć postanowiłam zrobić rogaliki z kremem
adwokatowym. Wykorzystałam sprawdzony przepis na
ciasto drożdżowe a z kremem trochę poeksperymentowałam. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Dlatego polecam rogaliki z
adwokatem:)

Składniki na krem
adwokatowy:550 ml
mleka25 g
masła4
żółtka110 g
cukru60 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej16 g
cukru wanilinowego120 g
rodzynkówszklanka
adwokata (mój był bardzo gęsty)300 ml
mleka zagotować z
cukrem i
masłem. Pozostałe
mleko zmiksować z
żółtkami i
mąką. Zmiksowaną mieszankę wlać do gotującego się
mleka i ugotowac
budyń, mieszając energicznie, by nie zrobiły się grudki. Odstawić do wystygnięcia. Po tym czasie wymieszać dokładnie z
adwokatem. W zależności od gęstości
adwokata radziłabym dodawać go stopniowo, żeby krem nie był zbyt rzadki.Składniki na
ciasto drożdżowe:1 szklanka
mleka1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
soli1 łyżka suchych
drożdży3 duże
jajka4 1/2 szklanki
maki3-4 łyżki roztopionego
masłaDrożdże wsypać do małego naczynia, dodać troszkę
mąki i
cukru. Podgrzać, aż będzie letnie i 1/4 szklanki zalać
drożdże, dobrze wymieszać i zostawić aż zaczyn zacznie się podnosić. Resztę
mleka zagotować i dodać do niego
masło i
cukier. Odstawić, aż lekko wystygnie. Teraz wsypać
mąkę, dodać rozczyn,
jajka i wymieszać, aż utworzy się miękkie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. Włożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.Podzielić ciasto na 3 części, z każdej rozwałkować koło. Podzielić na 8 trójkątów, na każdym ułożyć porcję kremu
adwokatowego i zwijać rogaliki. Układać na wysmarowanej blaszce. Posmarować
masłem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Piec 8-10 minut w temperaturze 200 st. C.Smacznego:)