Wykonanie
Puk, puk Skrzaty!:) Jak tam przygotowania do Świąt? Choinka ubrana? Prezenty popakowane? Menu gotowe? My z M. po raz drugi spędzamy Święta sami (+ dwa sierściuchy) w stolicy. Z racji zmiany adresu nie mamy już pod nosem Pani Danusi, która nasze koty kocha jak swoje i chętnie by się nimi zajęła na czas naszej nieobecności, a obciążać "miejscowych" znajomych koniecznością dojazdów do nas przynajmniej dwa
razy dziennie, nie chcemy. Jechać z nimi do rodziców też nie ma jak, bo tam kot jest i 3 w jednym mieszkaniu - biorąc pod uwagę to, że nasza Kicia z Czarną
pałają do siebie szczerą nienawiścią, czego nawet atmosfera Świąt nie zmienia - to stanowczo ponad nasze i choinki siły;) Dlatego też tegoroczne menu będzie dla dwóch osób, no chyba, że wpadnie do nas J. to wtedy pewnie cały zapas w lodówce nie wystarczy;) Jak dobrze już wiecie (tak Wy, co czytacie mnie od dawna) menu M. jest bardzo skromne jeśli chodzi o ilość potraw wigilijnych, dlatego też nie muszę się wysilać na jakieś cuda. Wystarczy barszcz z uszkami (uszka tylko dla mnie, dla M.),
ryba po grecku (duuuuużo), pierogi, racuchy z
jabłkami i jakaś jeszcze
rybka. Nie narobię się nic a nic;) Będzie więcej czas na odpoczywanie i ozdabianie mieszkania w coś czego Koteły nie rozszarpią. Jeszcze nie wiem co to będzie. Zanim to wymyślę pozwolę sobie zaprezentować Wam wyśmienity przepis na gładki krem z
czerwonej soczewicy z dodatkiem chrupiącej
jagnięciny i
kukurydzy. Pyszny, sycący, rozgrzewający! Chociaż patrząc za okno to nie ma co rozgrzewać bo dziwnie "ciepło" jest. Ale skoro mamy zimę (przynajmniej kalendarzową) to potrawa rozgrzewająca być musi! Smacznego:)


Składniki:1 łodyga
selera naciowego1 nieduża
marchewka1 mała
cebula1 i 1/2 szklanki
czerwonej soczewicy2 łyżki
oliwy1/2 łyżeczki nasion
kolendry1/2 łyżeczki czarnej
gorczycy1/4 łyżeczki ostrej mielonej
paprykipo 1/2 łyżeczki
przyprawy curry,
kminku (całego), świeżego lub mielonego
imbiruszczypta mielonego
cynamonu1 i 1/2 szklanki
przecieru pomidorowego lub puszka
pomidorów i łyżeczka
koncentratu pomidorowego2 ząbki
czosnku200 g mielonej
jagnięcinykilka łyżek
kukurydzy z puszkiopcjonalnie świeże liście
szpinakuPrzygotowanie:
Selera,
marchew i
cebulę pokrój w kostkę (ale nie musisz się wysilać na zbyt drobną bo i tak wszystko będzie
potem miksowane).W garnku o grubym dnie rozgrzej
oliwę i wrzuć na nią nasiona
kolendry,
gorczycę,
ostrą paprykę,
curry,
kminek,
imbir oraz
cynamon. Smaż przez 2 minuty cały czas mieszając.Dodaj do przypraw pokrojone warzywa i smaż mieszając przez 5 minut a następnie dodaj
czosnek oraz
przecier pomidorowy. Smaż kolejne 5 minut.Dodaj
soczewicę i 2 litry
wody. Przykryj i gotuj aż się zagotuje, po czym zmniejsz gaz i gotuj dalej aż
soczewica zacznie się rozpadać. Jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta dodaj jeszcze trochę
wody. Całość dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez drobne sitko aby krem był gładki. Wstaw ponownie na gaz i dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smaż
jagnięcinę doprawioną odrobiną
soli i
pieprzu, tak długo aż "rozsypie" się na malutkie kawałki i będzie rumiana i chrupiąca. Odsącz na papierowym ręczniku i odstaw na bok.Po nalaniu zupy do naczyń posyp z wierzchu
kukurydzą i
jagnięciną. Możesz, jeśli chcesz, dołożyć świeże liście
szpinaku.