Wykonanie
Przepis z książki "
Home - grown harvest" . Nie sądziłam ,że wyjdzie takie smaczne. A przy tym danie błyskawiczne ! Bardzo polecam i dedykuję mojej Zapracowanej Siostrze lubiącej warzywa :)
składniki1 biała
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka posiekanego, świeżego
imbiru1 łyżka
oliwy z oliwek2 łyżki pasty
curry, łagodnej1 puszka
ciecierzycy ( 400 g)1 puszka
pomidorów (400 g )500g młodego
szpinakugarść świeżej
kolendryprzygotowanie
Szpinak wypłukać, obciąć grube ogonki, odstawić .
cebulę,
Czosnek i
imbir posiekać drobno, najlepiej w blenderze. N a patelni mocno rozgrzać
oliwę , dodać mieszankę
cebulową i smażyć przez 4 - 5 minut ,często mieszając, aż
cebula lekko się zrumieni. Dodać
curry (ilość zależy od pasty i od tego jak bardzo ostre potrawy lubimy) i podsmażać przez kolejne 2 minuty. Dodać
pomidory i 250 ml zimnej
wody i
ciecierzycę. Zagotować , a następnie zmniejszyć temperaturę i gotować , mieszając od czasu do czasu przez 10 minut. To dobry moment by dodać
curry jeżeli sos wyda nam się zbyt delikatny. Dodać
szpinak, wymieszać i gotować tylko do momentu aż
szpinak zmięknie. posypać świeżą
kolendrą i podawać. Najlepszym dodatkiem byłyby indyjskie
chlebki naan lub roti ale
białe pieczywo też się sprawdza. Smacznego!