Wykonanie
Rozkroiłam kolejną
dynię specjalnie z myślą o
curry. Miało być z
mleczkiem kokosowym, ale zmieniłam zdanie i dodałam puszkę
pomidorów. Szybko, smacznie i zdrowo. Ponieważ miałam też usmażone domowe tortille, to podałam do
curry. Wyszła mała fuzja smaków, ale jaka pyszna fuzja.
Składniki:ok 500 g dyni1 puszka
pomidorów1 puszka
ciecierzycy2 łyżeczki (lub więcej) czerwonej pasty
curryoliwa1
cebula2 ząbki
czosnkukawałek
papryczki chilijogurt naturalnykolendra lub
natka pietruszkiWykonanie:
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Posiekaną
cebulę podsmażamy na odrobinie
oliwy, pod koniec dodajemy przeciśnięty
czosnek i pastę
curry. Dodajemy
dynię,
pomidory w puszce, pokrojone
chili i odrobinę
wody (tak, aby przykrywała warzywa). Gotujemy przez około 15 minut. Dodajemy
ciecierzycę, doprawiamy do smaku i gotujemy razem przez kilka - kilkanaście minut. Gotowe
curry podajemy z
jogurtem naturalnym, posypane
natką lub
kolendrą.