Wykonanie
Zdecydowanie,
drób zajmuje szczególne miejsce na tym blogu:) Tanie, łatwe do przyrządzenia
mięso, które lubi chyba każdy. Już nie wspomnę, że na wykorzystanie tego
mięsa jest niezliczona ilość przepisów. Poszczególne części
kury nadają się do pieczenia, duszenia czy też smażenia. Nie polecam jedynie wersji "na surowo";) Ja bardzo chętnie po nie sięgam i nigdy nie mam problemu z tym, jak je przyrządzić. Mogą być przeróżne sosy, może być
makaron albo
ryż, albo też sam
kurczak np. duszony w
białym winie (niedługo i ta wersja pojawi się na blogu). Może to być zwykły filet w panierce albo zrazy z
serem i
ananasem w środku.Na dzisiaj jednak wybrałam szybki, jednogarnkowy przepis na
ryż z
kurczakiem i warzywami. Kilka składników, mało pracy a radocha z jedzenia ogromna:) Jeśli chodzi o wybór odpowiedniego
ryżu to polecam
ryż basmati. Dobrze przygotowany jest idealnie puszysty i sypki. Nie skleja się. Jedynym wyjątkiem jest specjalny
ryż, którego używam do sushi. Tutaj sypki
ryż nie ma racji bytu! Musi się kleić żeby sushi się udało. Ale o sushi będzie innym razem. Dziś, chcę Was zachęcić do przygotowania
ryżu według poniższej receptury. Gwarantuję zadowolenie niejednego podniebienia i dłuższy pobyt tego przepisu w niejednej kuchni:)
Składniki:przepis na 4 porcje350 g
fileta drobiowego200 g
ryżu basmati120 g
kukurydzy z puszki120 mrożonego
groszku1 mała
cebuladuży ząbek
czosnku1 gałązka
selera naciowego1 średnia
marchewka1 średnia
pietruszka (wielkości
marchewki)kilka gałązek
natki pietruszkilimonka lub
cytrynaMarynata do
mięsa:*
mięso marynować najlepiej kilka godzin, albo co najmniej 30 minutłyżka
sosu ostrygowegołyżka
sosu sojowego2 łyżki
białego wina2 łyżeczki
przyprawy curry1/2 łyżeczki wędzonej
papryki w proszku1/2 łyżeczki
przyprawy 5 smaków1/4 łyżeczki mielonego
kardamonuszczypta
czarnego pieprzuPrzygotowanie:W lekko osolonej wodzie ugotujcie
ryż al dente. Pamiętajcie, że dojdzie jeszcze w trakcie stygnięcia i
potem podczas smażenia.Umyte i osuszone
mięso przekrójcie w złóż na pół, a następnie na cienkie plasterki. Tak przygotowane przełóżcie do marynaty i dobrze wymieszajcie, aby każdy plasterek był nią pokryty. Odstawcie na kilka godzin do lodówki aby smaki się przegryzły.Obraną
marchewkę i
pietruszkę oraz
łodygę selera pokrójcie na cienkie talarki.
Cebulę i
czosnek drobno posiekajcie.Na rozgrzanej
oliwie zeszklijcie
cebulę i dodajcie pozostałe warzywa. Smażcie przez 2 minuty po czym dodajcie
mięso. Smażcie przez kolejne 2 minuty i dodajcie
kukurydzę i
groszek. Chodzi o to, żeby warzywa pozostały lekko chrupkie.Jak
groszek będzie miękki dodajcie
ryż i całość przesmażcie jeszcze przez 2-3 minuty, żeby wszystkie smaki się połączyły. Na koniec dodajcie posiekaną
natkę pietruszki i sok z połowy
limonki lub
cytryny (lub więcej jeśli wolicie) dla orzeźwienia smaku.