Wykonanie

Rodzinne spotkanie to dobry powód, aby zjeść coś pysznego i zdrowego. W leniwy weekendowy dzień proponuję coś, co przygotowuje się samo, a my możemy sobie odpocząć, tudzież porobić coś ciekawszego niż stanie przy garach. Pomoże nam w tym wolnowar, tzw slow cooker. Potrawę dedykuję Julicie i AdrianowiKociołekSkładniki
schabziemniakiburakimłode marchewkipietruszkaporcebulapomidoryczosneksólpieprz kolorowylistek laurowyziele angielskiepapryka słodkamajeranekvegeta domowaodrobinka
wody do podlania potrawySposób przygotowaniaKrok 1Do przygotowania potrawy będziemy potrzebować wolnowaru, tzw. slow cooker.Krok 2Obieramy i myjemy warzywa.
Młode marchewki po prostu myjemy i bez obierania dodajemy do potrawy. Pozostałe produkty należy pokroić na podobnej wielkości kawałki. Proporcje mogą być dość dowolne. Za wyjątkiem
buraków. Tutaj proponuję max 2, bo jeśli będzie więcej, zdominują smak i kolor potrawy.Krok 3
Mięso pokroić w kostkę i przyprawić
solą i
pieprzem. Do osobnej miski wrzucić pokrojone warzywa prócz
buraków. Przyprawić
solą i
pieprzem i wymieszać.
Buraczki pokroić do osobnego naczynia i również doprawić.Krok 4Warstwami układać warzywa,
buraczki i
mięso, przyprawiając każdą warstwę równomiernie zielem, listkiem,
papryką i
vegetą. Powinno wyjść ze 3 takie warstwy.Krok 5Podlewamy odrobinę
wodą, choć nie jest to konieczne. Przykrywamy wolnowar pokrywką. U mnie są 3 poziomy - high, medium i low. Nastawiamy na najwyższą temperaturę - high. Potrawa dusiła się 6 godzin do miękkości.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 8.0/ 10 (3 votes cast)Kociołek, 8 . 0 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisyKociołek “Carski Trakt”Krem
pomidorowo-
selerowyKociołek z
soczewicąBabka ziemniaczanaJarzynowy krem z
groszkiem ptysiowym