Wykonanie

3
serca wieprzowe ok 1 kg

1
cebulakawałek
pora2
marchewkinatka seleraziele angielskielistek laurowysólpieprzpieprz ziołowyszczypta
oreganoszczypta
majeranku2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
mąkiSerca umyć, oczyścić, włożyć do garnka lub szybkowara, dodać
por,
seler,
marchewkę,
listek laurowy i
ziele angielskie, zalać
wodą i ugotować do miękkości. Wyjąć
serca i
marchewkę,
serca pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu (
smalec) włożyć pokrojoną
cebulę , podsmażyć chwilę , następnie dodać
serca i również podsmażyć ok 5-7 min. Przełożyć do garnka, zalać
bulionem z gotowania
serc aż całe się zanurzą. Dodać pokrojoną na plasterki
marchewkę ugotowaną z
mięsem i przyprawić do smaku
solą i
pieprzem oraz
pieprzem ziołowym,
oregano i
majerankiem. Dusić ok 20 min pod przykryciem .
Mąkę wymieszać z koncentratem i niewielką ilością
wody. Podprawić potrawkę. Dodać posiekaną
natkę pietruszki świeże
oregano. Podawać z
ziemniakami lub
kaszą gryczaną i
ogórkiem małosolnym.