ßßß Cookit - przepis na Serca wieprzowe w potrawce

Serca wieprzowe w potrawce

nazwa

Wykonanie

3 serca wieprzowe ok 1 kg
1 cebula
kawałek pora
2 marchewki
natka selera
ziele angielskie
listek laurowy
sól
pieprz
pieprz ziołowy
szczypta oregano
szczypta majeranku
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
Serca umyć, oczyścić, włożyć do garnka lub szybkowara, dodać por, seler, marchewkę, listek laurowy i ziele angielskie, zalać wodą i ugotować do miękkości. Wyjąć serca i marchewkę, serca pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu (smalec) włożyć pokrojoną cebulę , podsmażyć chwilę , następnie dodać serca i również podsmażyć ok 5-7 min. Przełożyć do garnka, zalać bulionem z gotowania serc aż całe się zanurzą. Dodać pokrojoną na plasterki marchewkę ugotowaną z mięsem i przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz pieprzem ziołowym, oregano i majerankiem. Dusić ok 20 min pod przykryciem .
Mąkę wymieszać z koncentratem i niewielką ilością wody. Podprawić potrawkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki świeże oregano. Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną i ogórkiem małosolnym.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2014/08/serca-wieprzowe-w-potrawce.html