Wykonanie
Nie wszyscy lubią flaczki i tylko ci cenią ich smak, którzy je skosztowali.My akurat je lubimy.Gorące, pachnące i smaczne mają swój urok szczególnie w zimie w górach.W tym roku zimy jak na lekarstwo, ale flaczki nam ją przypomną.Nie trzeba jechać w góry, aby zrobić sobie troszkę przyjemności.
Składniki:-ok. 1 kg gotowych (odgotowanych i pokrojonych ) flaczków-
bulion warzywny lub rosół ( ok. 3 litry
wody )-
majeranek-
przyprawa do zup-
koncentrat pomidorowy-
olej-
mąka-korzeń
imbiru-
pieprz-
sólGotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej.Dodajemy:-
korzeń pietruszki-kawałek
selera-kawałek
pora-3
marchewki-kilka
liści laurowych-pokrojony w plastry korzeń
imbiru-kilka gałązek
oregano-kilka ziarenek
pieprzu-kilka ziaren
ziela angielskiego-3-4 ząbki
czosnku-
sól do smaku
oraz opaloną
cebulę.
Kiedy
mięso z kości schabowej jest ugotowane wyciągamy ją z rosołu.Odławiamy też warzywa.
Marchewkę zostawiamy i kroimy ją w kostkę a następnie dodajemy do rosołu.Do rosołu wsypujemy też flaczki.
Gotujemy ok. 30 minut.
Dodajemy 2 łyżki
koncentratu pomidorowego i
przyprawę do zup do smaku.Dosypujemy
pieprz i
majeranek i gotujemy kolejne 30 minut.
Na patelnię wlewamy 5-6 łyżek
oleju a kiedy się rozgrzeje wsypujemy 5-6 łyżek
mąki pszennej. Mieszamy do uzyskania rumianego koloru, uzyskując zasmażkę.
Olej możemy zastąpić
masłem.Do zasmażki wlewamy 2-3 chochelki rosołu i szybko mieszamy.Przelewamy zawartość patelni do rosołu.Gotujemy na małym ogniu ok. 60 minut.
Po tym czasie flaczki są gotowe.
Smacznego!