ßßß Cookit - przepis na Flaczki

Flaczki

nazwa

Wykonanie

Nie wszyscy lubią flaczki i tylko ci cenią ich smak, którzy je skosztowali.
My akurat je lubimy.
Gorące, pachnące i smaczne mają swój urok szczególnie w zimie w górach.
W tym roku zimy jak na lekarstwo, ale flaczki nam ją przypomną.
Nie trzeba jechać w góry, aby zrobić sobie troszkę przyjemności.
Składniki:
-ok. 1 kg gotowych (odgotowanych i pokrojonych ) flaczków
-bulion warzywny lub rosół ( ok. 3 litry wody )
-majeranek
-przyprawa do zup
-koncentrat pomidorowy
-olej
-mąka
-korzeń imbiru
-pieprz
-sól
Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej.
Dodajemy:
-korzeń pietruszki
-kawałek selera
-kawałek pora
-3 marchewki
-kilka liści laurowych
-pokrojony w plastry korzeń imbiru
-kilka gałązek oregano
-kilka ziarenek pieprzu
-kilka ziaren ziela angielskiego
-3-4 ząbki czosnku
-sól do smaku
oraz opaloną cebulę.
Kiedy mięso z kości schabowej jest ugotowane wyciągamy ją z rosołu.
Odławiamy też warzywa.
Marchewkę zostawiamy i kroimy ją w kostkę a następnie dodajemy do rosołu.
Do rosołu wsypujemy też flaczki.
Gotujemy ok. 30 minut.
Dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawę do zup do smaku.
Dosypujemy pieprz i majeranek i gotujemy kolejne 30 minut.
Na patelnię wlewamy 5-6 łyżek oleju a kiedy się rozgrzeje wsypujemy 5-6 łyżek mąki pszennej. Mieszamy do uzyskania rumianego koloru, uzyskując zasmażkę.
Olej możemy zastąpić masłem.
Do zasmażki wlewamy 2-3 chochelki rosołu i szybko mieszamy.
Przelewamy zawartość patelni do rosołu.
Gotujemy na małym ogniu ok. 60 minut.
Po tym czasie flaczki są gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/12/flaczki.html