Wykonanie
1 średni
kurczak1 średnia główka
kapusty1
marchewkapół puszki
groszkuczerwona czubrica
oreganoszczypta
kminkusól i
pieprz do smaku na marynatę1 łyżeczka
natki pietruszkipieprzsól ok 1 łyżeczkaszczypta
gałki muszkatołowejszczypta mielonego
ziela angielskiegoszczypta
ziół prowansalskichlistek laurowy (pokruszony)30 gr
olejupół łyżeczki
czosnku granulowanego na sospuszka
pomidorów w przecierze
oreganopół łyżeczki czerwonej czubricy.szczypta
ziół prowansalskich1 łyżka
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
cukrusól do smaku
Kurczaka oczyścić i poporcjować na małe kawałki.. wszystkie produkty marynaty wymieszać i natrzeć
kurczaka, odstawić na kilka, kilkanaście godzin.
Kapustę przygotować podobnie jak do robienia gołąbków, wyciąć głąb i gotując zdjąć odpowiednią ilość liści ile jest porcji
kurczaka, resztę
kapusty poszatkować i wrzucić do wrzątku na kilka minut, odcedzić dodać
przyprawy (
sól,
pieprz, czubricę,
oregano i
kminek) oraz obgotowaną osobno
marchewkę pokrojoną w kostkę i
groszek .. wymieszać. Na Liście
kapusty układać po kopiastej łyżce przygotowanej
kapusty z
przyprawami oraz porcją
kurczaka, zawijać i układać w natłuszczonym prodiżu lub naczyniu żaroodpornym. Podlać ok pół szkl
wody i upiec ok 1 godzinę .. jeśli w piekarniku to w temp ok 180 st 1 godz.Produkty na sos wymieszać ,
pomidory trochę rozdrobnić i zagotować po czym zmiksować na jednolity sos..podawać porcje
kurczaka w
kapuście z
ryżem lub pieczonymi
ziemniakami i dowolną surówką lub
papryką z marynaty.polewać sosem ..