ßßß
Uwielbiam pakorę! To indyjskie danie na szybko, czyli warzywa w cieście przypominającym konsystencją naleśnikowe. Bazą potrawy jest mąka besan - z ciecierzycy, dzięki niej jest taka chrupiąca oraz przeróżne warzywka. Do potrawy podaje się chutney o dowolnym smaku (pomidorowy, czosnkowy, tamaryndowy, kokosowy, miętowy, jogurtowy itp.). Ja zrobiłam do pakory także ryż i curry z kalafiorem, cebulą, groszkiem i prażonymi orzechami nerkowca :)Składniki:Pokrojone warzywa(ja użyłam kalafiora, szpinaku, ziemniaków, papryki, marchewki, fasolki szparagowej, cukinii)około 250 g mąki besanwodasólposiekana chilli, 1/4 cebulisezam, kolendra liścieWykonanie:Składniki na ciasto wsypać do miski. Wymieszać dokładnie trzepaczką do jajek, tak żeby ciasto było na tyle gęste by trzymało się warzyw. Rozgrzać olej (około 2 cm głębokości). Smażyć aż nabierze złoto brązowego koloru.Smacznego!