ßßß
Składniki:2 marchewki (300 g)1 cebula (100 g)1/2 cukinii (180 g)1/2 papryki (120 g) - akurat miałam zieloną200 ml przecieru pomidorowego800 ml wodyoliwasok z 1 cytryny2 łyżki tahini1 łyżka sezamumalutki kawałek chiliodrobina kuminusól, pieprzWszystkie warzywa pokroić i poddusić na rozgrzanej oliwie, aż zrobią się szkliste. Zalać przecierem pomidorowym i wodą, gotować do miękkości warzyw. Tahini rozrobić z kilkoma łyżkami wywaru (jak widać na zdjęciu, o tym kroku zapomniałam :]) i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kuminem - najlepiej roztartym w moździerzu. Na koniec sypnęłam jeszcze łyżkę sezamu.Koszt: ok. 8 zł, otrzymałam 4 porcje.