ßßß Cookit - przepis na Zupa sezamowa

Zupa sezamowa

nazwa

Wykonanie

Inspiracja pochodzi z "Kuchni Greckiej" Biblioteczki Poradnika Domowego, wprowadziłam trochę modyfikacji - dostosowałam do zawartości lodówki.
Składniki:
2 marchewki (300 g)
1 cebula (100 g)
1/2 cukinii (180 g)
1/2 papryki (120 g) - akurat miałam zieloną
200 ml przecieru pomidorowego
800 ml wody
oliwa
sok z 1 cytryny
2 łyżki tahini
1 łyżka sezamu
malutki kawałek chili
odrobina kuminu
sól, pieprz
Wszystkie warzywa pokroić i poddusić na rozgrzanej oliwie, aż zrobią się szkliste. Zalać przecierem pomidorowym i wodą, gotować do miękkości warzyw. Tahini rozrobić z kilkoma łyżkami wywaru (jak widać na zdjęciu, o tym kroku zapomniałam :]) i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kuminem - najlepiej roztartym w moździerzu. Na koniec sypnęłam jeszcze łyżkę sezamu.
Koszt: ok. 8 zł, otrzymałam 4 porcje.
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/02/zupa-sezamowa.html