Wykonanie
Inspiracja pochodzi z "Kuchni Greckiej" Biblioteczki Poradnika Domowego, wprowadziłam trochę modyfikacji - dostosowałam do zawartości lodówki.

Składniki:2
marchewki (300 g)1
cebula (100 g)1/2
cukinii (180 g)1/2
papryki (120 g) - akurat miałam zieloną200 ml
przecieru pomidorowego800 ml
wodyoliwasok z 1
cytryny2 łyżki tahini1 łyżka
sezamumalutki kawałek
chiliodrobina kuminu
sól,
pieprzWszystkie warzywa pokroić i poddusić na rozgrzanej
oliwie, aż zrobią się szkliste. Zalać
przecierem pomidorowym i
wodą, gotować do miękkości warzyw. Tahini rozrobić z kilkoma łyżkami
wywaru (jak widać na zdjęciu, o tym kroku zapomniałam :]) i dodać do zupy. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny i kuminem - najlepiej roztartym w moździerzu. Na koniec sypnęłam jeszcze łyżkę
sezamu.Koszt: ok. 8 zł, otrzymałam 4 porcje.