Wykonanie
Podczas wczorajszych zakupów natknęłam się na
bataty. Nigdy ich nie
jadłam, więc dlaczego nie spróbować? Ale jak je przyrządzić? Będą pasowały do
papryki, która czeka w lodówce od kilku dni? Hmm.
Czemu nie!Potrzebujemy:1
batat (mój ważył aż 600 g!), 2
papryki, duża
marchewka,
cebula,
sól*,
pieprz*,
oliwa - 2 łyżki,
woda 700ml.Wykonanie:
Oliwę podgrzewamy w garnku,
cebulę kroimy i chwilę smażymy, doprawiamy od razu
pieprzem i
solą. W tym czasie kroimy
paprykę,
bataty,
marchewkę (wszystko w kostkę). Wrzucamy do garnka, smażymy jeszcze 3 min, często mieszając. Zalewamy
wodą i gotujemy ok. 15-20 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Miksujemy wszystko i gotowe!*nie podaję dokładnie ile
pieprzu i
soli potrzeba, bo każdy ma inny smak, każdy lubi co innego. :-)