Wykonanie
            Podczas wczorajszych zakupów natknęłam się na 
bataty. Nigdy ich nie 
jadłam, więc dlaczego nie spróbować? Ale jak je przyrządzić? Będą pasowały do 
papryki, która czeka w lodówce od kilku dni? Hmm. 
Czemu nie!Potrzebujemy:1 
batat (mój ważył aż 600 g!), 2 
papryki, duża 
marchewka, 
cebula, 
sól*, 
pieprz*, 
oliwa - 2 łyżki, 
woda 700ml.Wykonanie:
Oliwę podgrzewamy w garnku, 
cebulę kroimy i chwilę smażymy, doprawiamy od razu 
pieprzem i 
solą. W tym czasie kroimy 
paprykę, 
bataty, 
marchewkę (wszystko w kostkę). Wrzucamy do garnka, smażymy jeszcze 3 min, często mieszając. Zalewamy 
wodą i gotujemy ok. 15-20 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Miksujemy wszystko i gotowe!*nie podaję dokładnie ile 
pieprzu i 
soli potrzeba, bo każdy ma inny smak, każdy lubi co innego. :-)

