Wykonanie
Inne (8)Kalkulatory dietetyczne (3)Kuchenne porady (5)Przepisy kulinarne (89)
Mięso (39)
Drób (16)
Ryby i owoce morza (7)
Wieprzowina (18)
Wołowina (1)
Nabiał (21)
Napoje (1)Pizza (6)Posiłek (62)Kolacja (7)Obiad (24)Obiadokolacja (6)Podwieczorek (5)Przekąska (7)Śniadanie (14)Produkty zbożowe (32)
Słodycze i desery (21)
Warzywa i Owoce (32)Dla smartfonówZeskanuj powyższy QR Code aby uzyskać szybki dostęp do strony na swoim urządzeniu mobilnym.Chmurka tagów
boczek bułka tarta cebula chleb cukier kryształ
cukier trzcinowy cukier waniliowy i wanilinowy
czosnek drożdże piekarnicze
filet z kurczaka jaja i
przetwory z jaj
jogurt naturalny kakao kasza gryczana kiełbasa majonez makaron marchewka margaryna masło ekstra śmietankowe i klarowane
miód pszczeli mleko mąka kukurydziana
mąka pszenna mąka żytnia
ogórki kiszone konserwowe i
korniszony olej rzepakowy oliwa z oliwek otręby pszenne owsiane i
ryżowe pestki dyni pieczarki białe cremini i portobello
pomidor płatki orkiszowe
płatki owsiane płatki pszenne rodzynki ryż parboiled
sałata schab ser biały ser żółty siemię lniane twaróg ziemniaki śmietana i
śmietanka(Głosów: 2, wynik: 5 , 00 na 5)Loading...Przepadam za kolorowymi posiłkami, na których widok cieknie ślinka i chętnie spałaszowałbym je jak najszybciej. Też tak macie? Taki atawizm — jeśli nie nadużywam tego określenia — wywodzi się z czasów pierwotnych, kiedy podstawą przetrwania było zdobycie wysokiej jakości pożywienia.Dość dobre jakościowo pożywienie stanowiło kolorowe jedzenie, które można łatwo zdobyć, czyli wszelkiej
maści owoce — wystarczyło wspiąć się na niewysokie drzewko, tudzież sięgnąć ręką lub zerwać wprost z krzaka.
Owoce dostarczały energii, a także niezbędnych
soli mineralnych i witamin, choć tych ostatnich — umówmy się — najlepszym źródłem nie są. Człowiek pierwotny o tym nie wiedział, więc należy mu wybaczyć, iż nie zajadał się warzywami, tylko brał co popadnie i co wygląda w miarę smakowicie. A teraz spójrzmy na obrazek poniżej.

Jakie wrażenie w nas wywołuje? Czy taki posiłek wygląda zdrowo i apetycznie? A może coś z nim nie tak? Jak się okazuje kolory: niebieski i purpurowy wśród roślin nadających się do spożycia w naturze występują stosunkowo rzadko, więc nie wykształciliśmy na nie wrażliwości smakowej w stopniu podobnym, jak na kolory: czerwony, pomarańczowy, żółty i zielony. Być może zabrzmiało to nieco dziwnie, ale istnieją badania dowodzące, że wrażenia smakowe są bardzo silnie powiązane z barwą pożywienia. Ta może je osłabiać, wzmacniać, jak również diametralnie zmieniać.Tę nasza “przypadłość” można bardzo fajnie wykorzystać, mianowicie serwowanie posiłków na niebieskich talerzach, czy półmiskach zmniejsza łaknienie, a co za tym idzie naszą chęć do obżerania się. Uwaga! Nie dotyczy to
wina serwowanego w niebieskawych kieliszkach — efekt jest wprost odwrotny. Niektórzy autorzy idą o krok dalej i polecają zainstalowanie niebieskiej żarówki w lodówce zamiast tej standardowej, co powinno sprzyjać ograniczeniu podjadania w nocy, choć w to akurat trudno mi uwierzyć, bo nie ma takiej siły, która — kiedy zwlekę się już z łóżka — powstrzymała by mnie przed szarżą na zawartość lodówki.Tyle teoria. A w praktyce każdy musi sprawdzić samInni trafili tutaj szukająckolorowe jedzenieZobacz podobne przepisyKosmiczne jedzenie — kosmiczne kanapki‹ Bułkotlet — domowy hamburgerKruche
ciasteczka truskawkowe ›Napisano w Inne