Wykonanie
Jest wiele wariacji na temat ciast z soku przecierowego, jest
Shrek, który na pewno na blogu się ukarze (zdjęcia czekają od paru miesięcy w kolejce). Mniej znany jest elf, będący odmianą świąteczną, są Fiony, są Barbie. Idea jest ta sama! Można powiedzieć, że to jedna "rodzina ciast", dzisiaj jeden z jej przedstawicieli - Kubuś. U mnie smak
marchewka -
banan -
brzoskwinia, niekoniecznie oryginalnego producenta na którego wskazuje nazwa ciasta. Przepis wykonałam nieco pod siebie i po swojemu ozdobiłam - niekoniecznie
czekoladą, niekoniecznie
galaretką... a
jogurtem. Polecam! ciasto jest lekkie, budyniowe jak lubię. Jedno z moich ulubionych!
Biszkopt:3
jajka4 łyżki
cukru2 czubate łyżki
mąki pszennej tortoej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
wody2 łyżki
olejuBiałka ubijamy, następnie dodajemy stopniowo połowę
cukru. w drugiej misce ubijamy
żółtka z
cukrem, masy łączymy.
Mąki przesiewamy z proszkiem, delikatnie dodajemy do masy jajecznej. Dolewamy mieszankę
wody i
oleju. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto pieczemy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut.
Masa kubusiowa:litr soku przecierowego
pomarańczowego2 opakowania budyniu
śmietankowego (dobrze będzie się komponował również
bananowy)1 opakowanie
galaretki o smaku
pomarańczowym (lub innej: cytrynowej, brzoskwiniowej, morelowej)Uwaga - sok trzeba będzie mieszać co chwilę! 1/2 szklanki wlewamy do miseczki, resztę zagotowujemy. w zimnym soku wg przepisy rozrabiamy budynie (już bez dodawania
cukru o którym tam
mowa, krem i tak
bezie słodki) i gotujemy według zaleceń. Do gorącej masy dodajemy
galaretkę i dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy na
biszkopt nasączony niewielką ilością
soku limonkowego.
Biszkopty maczamy w soku i układamy na
masie budyniowej - smak
limonki idealnie ożywia to ciasto, bardzo polecam ten smak! Ciasto całkowicie studzimy i schładzamy w lodówce przed nałożeniem
bitej śmietany.Masa śmietankowa:400 ml
śmietanki kremówki1 opakowanie
cukru wanilinowego1 łyżka
cukru2 łyżeczki
żelatyny + odrobina
wody do namoczeniaDobrze schłodzoną
śmietankę ubijamy wraz z
cukrami.
Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do
bitej śmietany. Masę wykładamy na schłodzone ciasto i wyrównujmy. Schładzamy.Wierzch:15 dag
jogurtu greckiego1,5 łyżki
cukru1 płaska łyżka
żelatyny + odrobina
mleka do namoczenia
barwnik spożywczy lub szafran/kurkuma
Żelatynę rozpuszczamy i mieszamy z
jogurtem i
cukrem. Większą część masy wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy, do pozostałej części dodajemy barwnik i wkładamy do strzykawki (bez igły) albo do jednorazowego woreczka foliowego (i odcinamy róg), robimy równoległe paseczki. Patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką przeciągamy w poprzek tworząc wzorek. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Dodatkowo:1 szklanka
soku limonkowego (do zrobienia w domu: 1/2 szklanki
soku z limonki, 2 łyżki
cukru pudru i 1/2 szklanki
wody)okrągłe
biszkoptyczekolada (opcjonalnie)Obserwuj tablicę Ciasta i desery z
Galaretką należącą do użytkownika
Anna.