ßßß Cookit - przepis na Ciasto Kubuś

Ciasto Kubuś

nazwa

Wykonanie

Jest wiele wariacji na temat ciast z soku przecierowego, jest Shrek, który na pewno na blogu się ukarze (zdjęcia czekają od paru miesięcy w kolejce). Mniej znany jest elf, będący odmianą świąteczną, są Fiony, są Barbie. Idea jest ta sama! Można powiedzieć, że to jedna "rodzina ciast", dzisiaj jeden z jej przedstawicieli - Kubuś. U mnie smak marchewka - banan - brzoskwinia, niekoniecznie oryginalnego producenta na którego wskazuje nazwa ciasta. Przepis wykonałam nieco pod siebie i po swojemu ozdobiłam - niekoniecznie czekoladą, niekoniecznie galaretką... a jogurtem. Polecam! ciasto jest lekkie, budyniowe jak lubię. Jedno z moich ulubionych!
Biszkopt:
3 jajka
4 łyżki cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej tortoej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki wody
2 łyżki oleju
Białka ubijamy, następnie dodajemy stopniowo połowę cukru. w drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem, masy łączymy. Mąki przesiewamy z proszkiem, delikatnie dodajemy do masy jajecznej. Dolewamy mieszankę wody i oleju. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, ciasto pieczemy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut.
Masa kubusiowa:
litr soku przecierowego pomarańczowego
2 opakowania budyniu śmietankowego (dobrze będzie się komponował również bananowy)
1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym (lub innej: cytrynowej, brzoskwiniowej, morelowej)
Uwaga - sok trzeba będzie mieszać co chwilę! 1/2 szklanki wlewamy do miseczki, resztę zagotowujemy. w zimnym soku wg przepisy rozrabiamy budynie (już bez dodawania cukru o którym tam mowa, krem i tak bezie słodki) i gotujemy według zaleceń. Do gorącej masy dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy, a następnie wylewamy na biszkopt nasączony niewielką ilością soku limonkowego. Biszkopty maczamy w soku i układamy na masie budyniowej - smak limonki idealnie ożywia to ciasto, bardzo polecam ten smak! Ciasto całkowicie studzimy i schładzamy w lodówce przed nałożeniem bitej śmietany.
Masa śmietankowa:
400 ml śmietanki kremówki
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka cukru
2 łyżeczki żelatyny + odrobina wody do namoczenia
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy wraz z cukrami. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do bitej śmietany. Masę wykładamy na schłodzone ciasto i wyrównujmy. Schładzamy.
Wierzch:
15 dag jogurtu greckiego
1,5 łyżki cukru
1 płaska łyżka żelatyny + odrobina mleka do namoczenia
barwnik spożywczy lub szafran/kurkuma
Żelatynę rozpuszczamy i mieszamy z jogurtem i cukrem. Większą część masy wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy, do pozostałej części dodajemy barwnik i wkładamy do strzykawki (bez igły) albo do jednorazowego woreczka foliowego (i odcinamy róg), robimy równoległe paseczki. Patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką przeciągamy w poprzek tworząc wzorek. Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Dodatkowo:
1 szklanka soku limonkowego (do zrobienia w domu: 1/2 szklanki soku z limonki, 2 łyżki cukru pudru i 1/2 szklanki wody)
okrągłe biszkopty
czekolada (opcjonalnie)
Obserwuj tablicę Ciasta i desery z Galaretką należącą do użytkownika Anna.
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,351296219,title,Ciasto-Kubus,index.html