Wykonanie
Puszysty
biszkopt przełożony musem z
białej czekolady z dodatkiem
brzoskwiń i
galaretki.
Biszkopt8 jaj8 łyżek
cukru8 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowyMus3
jajka1 szkl.
mleka100g
białej czekolady1/2 szkl.
śmietany 30%3 łyżki
cukru kryształu3 łyżeczki
żelatyny2 łyżki
cukru pudrucukier waniliowy1/2 szkl. gorącej
wodypuszka
brzoskwiń2
galaretki pomarańczoweSposób przygotowania
BISZKOPT :
Białka ubić na sztywno , porcjami dosypywać
cukier kryształ i
waniliowy , ubijać do rozpuszczenia się
cukru , dodać
żółtkaMąkę pszenną zmieszać z
mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia , delikatnie wymieszać z masą jajecznąCiasto wylać do formy , piec około 25 minut w 175 *C . Po wystudzeniu
biszkopt przekroić na pół .MUS :
Jaja wyszorować , sparzyć .Całe
jaja plus
cukier kryształ i
waniliowy ubić na parze ,
mleko zagotować , gorące wlać cienkim strumykiem do ubitych jaj ( cały czas ubijając na wolnych obrotach )
Czekoladę połamać , dodać do masy jajecznej , mieszać do momentu aż
czekolada się rozpuści
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie , wystudzoną dodać do ubitych jaj , całość wstawić do lodówki , uważać żeby mus nie stężał , ma być zimny , ale nie zastygnięty
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem delikatnie połączyć z zimnym musem , dodać pokrojone w kostkę
brzoskwinie , ponownie wstawić do lodówki . Na jedną część
biszkopta wyłożyć tężejący mus , wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzącej
wody , lekko tężejące wyłożyć na mus , przykryć drugą częścią
biszkopta , odstawić do lodówki najlepiej na noc .Całość posypać
cukrem pudrem