ßßß
Spód biszkoptowy biały:3 jajka2 łyżeczki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaSpód biszkoptowy czekoladowy:3 jajka2 łyżeczki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki mąki pszennej1 łyżeczka kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa budyniowa:1 masło1/2 litra mleka1 opakowanie budyniu śmietankowego3/4 szklanki cukru1 galaretka pomarańczowaMasa śmietankowa:1 śmietana 30%1 opakowanie cukru waniliowego2 łyżki cukru pudru1 galaretka pomarańczowaPrzybranie:kwiatki cukroweWykonanie:Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia mieszam razem i przesiewam do masy jajecznej. Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok 30 min w temp. 180'C. Wyjmuję i studzę. Tak samo szykuję ciasto czekoladowe. Po wystudzeniu obu spodów, szklanką wykrawam otwory w obydwu ciastach i zamieniam je miejscami.
Na spodzie ciemnym układam jasne krążki, a na spodzie jasnym-ciemne.
Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu i gorący przykrywam folią spożywczą by go zabezpieczyć przed utworzeniem się kożucha. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Galaretkę rozpuszcza w szklance gorącej wody i tężejącą dodaję do masy budyniowej. Połowę masy wykładam na jeden blat biszkoptowy, przykrywam drugim i wykładam resztę masy na wierzch i boki ciasta.Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w szklance gorącej wody i tężejącą dodaję do masy śmietankowej. Nakładam do rękawa cukierniczego i wyciska na wierzch i boki tortu drobniutkie rozetki. Całości dopełniają kwiatki cukrowe i świeczka:)