ßßß
Biszkopt3 jajka3/4 szkl cukru1 łyżeczka octu1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szkl mąki pszennej1/3 szkl mąki ziemniaczanejBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, następnie ocet, żółtka, mąki i proszek do pieczenia. Całość pieczemy ok 30 minut w 180 st. CMasa budyniowaduży sok typu Kubuś (ja użyłam biedronkowego)2 budynie śmietankoweopcjonalnie 2-3 łyżki cukruZ soku odlewamy ok 1/2 szklanki i rozpuszczamy w niej budynie. Resztę zagotowujemy i dodajemy rozpuszczony budyń. Ostudzoną masę rozsmarowujemy na biszkopcie. Masa jest lekko kwaskowata, ja taką lubię, ale można do soku dodać 2-3 łyżki cukru jeśli ktoś chce by było bardziej słodko.Masa śmietanowa1/2 litra śmietany 30%2 łyżeczki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody1 galaretka pomarańczowaUbijamy śmietanę z cukrem pudrem, a gdy już będzie sztywna łączymy ostrożnie z ostudzoną żelatyną. Wykładamy na warstwę budyniu. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i gdy będzie już lekko tężejąca wykładamy na śmietanę.
