ßßß
składnikibiszkopt* 2 jajka* 1/3 szklanki mąki pszennej* 1 łyżka mąki ziemniaczanej* 1/3 szklanki cukru* 1 łyżeczka octu* 1/3 łyżeczki proszku do pieczeniamasa jabłkowa* 1 kg jabłek* 3 galaretkimasa śmietanowa* 200 ml śmietany 30%* 2 łyżeczki żelatyny* 1 łyżka cukru pudruSposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści.Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.Dodać żółtka do białek i wymieszać.Na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni, ok 20 min.
masa jabłkowaJabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i do gorącej wrzucić starte jabłka.Kiedy galaretka z jabłkami zacznie tężeć wylać na biszkopt otoczony obręczą.masa śmietanowaŻelatynę namoczyć w 4 łyżkach przegotowanej zimnej wody.Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, do lekko ciepłej dodać łyżkę śmietany i wymieszać, następnie jeszcze jedną łyżkę i wymieszać, na koniec stopniowo dodawać żelatynę do śmietany i mieszać, można mikserem.Śmietanę wyłożyć na stężałą masę jabłkową. Można posypać startą czekoladą, uprażonymi wiórkami kokosowymi lub migdałami.

Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.