Wykonanie
Dzisiaj wystawiam w swoje kuchenne okno coś dla wielbicieli wypieków z
bananami w roli głównej. Babkowe ciasto przełożone jest kremem
śmietanowo-budyniowym o smaku
bananowym z dodatkiem tartej
czekolady. W warstwie kremu zanurzone są kawałeczki
bananów. Całość posypana jest wiórkami białej i
mlecznej czekolady. Torcik jest dość lekki, niezbyt słodki, smaczny.Przepis pochodzi z czasopisma "Pyszne ciasta" nr 1 / 2012. Jak to u mnie zwykle bywa przynajmniej trochę musiałam zmodyfikować, aby dostosować do własnych upodobań.

Składniki* blatów (na dużą tortownicę o średnicy 30cm):220 g miękkiego
masła180 g
cukru5
jajek300 g
mąki pszennej2½ łyżeczki
proszku do pieczenia150 ml
mlekaSkładniki kremu :750 ml
śmietanki kremowej do
tortów2 łyżki
cukru pudru do ubitej
śmietanki1 opakowanie budyniu
śmietankowego na ¾l
mleka (bez
cukru)2 łyżki
cukru kryształu do budyniu750 ml soku lub
nektaru bananowego3-4 łyżeczki
żelatyny + ok.¼ szklanki zimnej
wody + ok.¼ szklanki wrzątkuok. 1 kg
bananówsok z 1
cytryny1 tabliczka
czekolady mlecznej lub deserowejdodatkowo :ok. 75g tartej
czekolady białejok. 30g tartej
czekolady mlecznejkandyzowana skórka
cytronu (niekoniecznie)* wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową, mamy wowczas gwarancje, że ciasto podczas ucierania nie "zwarzy się".Wykonanie ciasta :
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy
żółtka i dokładnie mieszamy. Przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i na przemian z
mlekiem dodajemy do
maślanej masy. Ciasto dokładnie mieszamy łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy porcjami ubite na sztywną pianę
białka, delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy ciasto do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku przez ok. 45 minut sprawdzając patyczkiem czy jest już upieczone. Najlepiej upiec w przeddzień przekładania
tortu. Leciutko okrawamy boczną powierzchnię ciasta i kroimy na dwa blaty.Wykonanie kremu i przekładanie ciasta :Proszek budyniowy rozprowadzamy z ½ szklanki
soku bananowego. Pozostały sok mieszamy z 2 łyżkami
cukru i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się soku wlewamy zawiesinę budyniową i stale mieszając gotujemy przez chwilę na małym ogniu do utraty surowizny budyniu. Zestawiamy z ognia do ostygnięcia pod pokrywką.
Banany obieramy, kroimy na kawałki długości ok. 3 cm, skrapiamy
sokiem z cytryny (aby nie ściemniały) i układamy na dolnym blacie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder. Porcjami dodajemy do wystudzonego budyniu mieszając łyżką.
Żelatynę zalewamy zimną
wodą do napęcznienia, po czym rozpuszczamy we wrzątku. Po lekkim przestudzeniu cieniutkim strumieniem wlewamy do kremu
śmietanowo- budyniowego mieszajac robotem ręcznym na najmniejszych obrotach. Jeżeli krem jest zbyt rzadki wstawiamy do lodówki do częściowego zatężenia, ale na tyle, aby można było go swobodnie rozsmarować na cieście. Wstawiamy do lodówki.Nakładamy równomiernie na
banany więcej niż połowę kremu i przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy całą jego powierzchnię, tak aby część kremu minimalnie wypłynęła na boczną powierzchnię ciasta. Wierzch i boki
tortu smarujemy resztą kremu i wstawiamy na co najmniej 4 - 5 godzin do lodówki (najlepiej na noc).Przed podaniem dekorujemy wiórkami białej i
mlecznej czekolady i ewentualnie kandyzowaną skórką
cytronu.


Polecam również :W kuchni na wesoło :Byłeś takim zatwardziałym przeciwnikiem małżeństwa, a jednak się ożeniłeś. Dlaczego?- Tylko z tego powodu, że nie podobało mi się ciągłe jedzenie w stołówkach.- A teraz?- Już mi sie podoba.