ßßß Cookit - przepis na Grillowane pałeczki z drobiowego mięsa mielonego i boczku

Grillowane pałeczki z drobiowego mięsa mielonego i boczku

nazwa

Wykonanie

Chrupiące, aromatyczne i pyszne pałeczki z mięsa drobiowego owinięte cieniutkimi plasterkami wędzonego boczku. Całość grillowana na patelni lub tacce aluminiowej.
Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Mogą być doskonałym daniem obiadowym lub samodzielną przekąską w plenerze.
Składniki: / ok.10 szt/
400 g mięsa mielonego z drobiu
2 żółtka
pieprz mielony /do smaku/
„ziarenka smaku” / lub inna ulubiona przyprawa smakowa zamiast soli do smaku/
2 ząbki czosnku
szczypta ostrej papryczki
¼ łyżeczki skórki startej z cytryny
/ bułka tarta jeśli mięso okaże się zbyt rzadkie/
posiekana zielona pietruszka/ lub kolendra/do smaku
80- 100 g wędzonego, surowego boczku pokrojonego w cieniutkie ,wąskie paseczki
Wykonanie:
Mięso /dobrze schłodzone/ wymieszać z żółtkami, zmiażdżonym czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Masę mięsną starannie wyrobić, jeśli jest zbyt rzadka dodać odrobinę bułki tartej.
Mięso nakładać na namoczone patyczki , wilgotnymi dłońmi formować cienkie pałeczki mięsne /do połowy długości patyków/.
Wąskimi i bardzo cienkimi paseczkami boczku okręcić ukośnie mięso /nie musi być skręcone zbyt gęsto/.
Gotowe mięsne pałeczki grillować z każdej strony na niezbyt rozgrzanym grillu lub patelni ok.3-4 min.
Podawać z dodatkiem dowolnego sosu np. jogurtowo-czosnkowego ze świeżym ogórkiem , majonezowego z kaparami ,pikantną salsą pomidorową oraz z sałatką ze świeżych ziemniaków.
Sałatka z ziemniaków z ogórkiem i czerwoną cebulką / tutaj
Sałatka z młodych ziemniaków w sosie majonezowo-kaparowym / tutaj
Pałeczki drobiowe wyśmienicie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym z dodatkiem świeżego ogórka
Sos jogurtowo-czosnkowy ze świeżym ogórkiem
Składniki:
150 ml gęstego jogurtu naturalnego
150 g serka homogenizowanego
1 średniej wielkości świeży ogórek
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
1/4 łyżeczki / lub mniej/ suszonych płatków chilli
sól i p ieprz do smaku
Wykonanie:
W szklanej miseczce połączyć jogurt z serkiem, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, umyty szczypiorek i koperek drobno posiekać . Ogórek obrać, przekroić wzdłuż, usunąć miąższ i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do utartego serka z jogurtem dodać ogórek, szczypiorek, koperek i dokładnie wymieszać. Gotowy sos dobrze schłodzić.
Do wszystkich dań grillowanych /również do moich pałeczek/ doskonałym dodatkiem są różnego rodzaju sosy i dipy. Oprócz sosu czosnkowo-ogórkowego podałam również pikantną salsę i sos majonezowo-kaparowy.
Do grillowanych mięsnych dań świeże warzywa są nieodzownym dodatkiem
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/06/grillowane-paeczki-z-drobiowego-miesa.html