Wykonanie
Chrupiące, aromatyczne i pyszne pałeczki z
mięsa drobiowego owinięte cieniutkimi plasterkami
wędzonego boczku. Całość grillowana na patelni lub tacce aluminiowej.Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Mogą być doskonałym daniem obiadowym lub samodzielną przekąską w plenerze.
Składniki: / ok.10 szt/400 g
mięsa mielonego z drobiu2
żółtkapieprz mielony /do smaku/„ziarenka smaku” / lub inna ulubiona
przyprawa smakowa zamiast
soli do smaku/2 ząbki
czosnkuszczypta
ostrej papryczki¼ łyżeczki skórki startej z
cytryny/
bułka tarta jeśli
mięso okaże się zbyt rzadkie/posiekana zielona pietruszka/ lub kolendra/do smaku80- 100 g wędzonego,
surowego boczku pokrojonego w cieniutkie ,wąskie paseczki
Wykonanie:
Mięso /dobrze schłodzone/ wymieszać z
żółtkami, zmiażdżonym
czosnkiem i pozostałymi
przyprawami. Masę
mięsną starannie wyrobić, jeśli jest zbyt rzadka dodać odrobinę
bułki tartej.
Mięso nakładać na namoczone patyczki , wilgotnymi dłońmi formować cienkie pałeczki
mięsne /do połowy długości patyków/.Wąskimi i bardzo cienkimi paseczkami
boczku okręcić ukośnie
mięso /nie musi być skręcone zbyt gęsto/.Gotowe
mięsne pałeczki grillować z każdej strony na niezbyt rozgrzanym grillu lub patelni ok.3-4 min.Podawać z dodatkiem dowolnego sosu np.
jogurtowo-
czosnkowego ze świeżym
ogórkiem ,
majonezowego z
kaparami ,pikantną salsą
pomidorową oraz z
sałatką ze świeżych
ziemniaków.
Sałatka z
ziemniaków z
ogórkiem i
czerwoną cebulką / tutaj
Sałatka z
młodych ziemniaków w
sosie majonezowo-
kaparowym / tutaj
Pałeczki drobiowe wyśmienicie smakują z
sosem jogurtowo-czosnkowym z dodatkiem świeżego
ogórkaSos jogurtowo-czosnkowy ze świeżym
ogórkiemSkładniki:150 ml gęstego
jogurtu naturalnego150 g
serka homogenizowanego1 średniej wielkości świeży
ogórek2 ząbki
czosnku2 łyżki posiekanego
szczypiorku2 łyżki posiekanego świeżego
koperku1/4 łyżeczki / lub mniej/ suszonych
płatków chillisól i p
ieprz do smakuWykonanie:W szklanej miseczce połączyć
jogurt z
serkiem, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Czosnek przecisnąć przez praskę, umyty
szczypiorek i
koperek drobno posiekać .
Ogórek obrać, przekroić wzdłuż, usunąć miąższ i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do
utartego serka z
jogurtem dodać
ogórek,
szczypiorek,
koperek i dokładnie wymieszać. Gotowy sos dobrze schłodzić.
Do wszystkich dań grillowanych /również do moich pałeczek/ doskonałym dodatkiem są różnego rodzaju sosy i dipy. Oprócz
sosu czosnkowo-
ogórkowego podałam również pikantną salsę i
sos majonezowo-
kaparowy.
Do grillowanych
mięsnych dań świeże warzywa są nieodzownym dodatkiem