Wykonanie
Czas na kolejne danie. Tym razem pomysł mojej kuzynki, która właśnie mnie odwiedziła. Banalnie proste danie, przy którym prawie nic nie trzeba robić a smakuje i wygląda przepysznie. Ogólnie jeżeli chodzi o
łososia - jest to moja ulubiona
ryba, szczególnie
łosoś bałtycki a nie hodowlany norweski. Jest znacząca różnica w smaku, ale niestety ciężko bardzo go dostać.
Składniki:1
łosoś (dowolnej wielkości)1
cytrynasól,
pieprzZiemniakiSzczypiorekSOS:1
jogurt naturalnykoperek świeży
kapary0,5
cytrynyPrzygotowanie:1.
Łososia myjemy, dzielimy na porcje i najlepiej usuwamy ości.2. Kładziemy na sreberku, solimy,
pieprzymy i skrapiamy
sokiem z cytryny.
3. Zawijamy
rybę w folię i kładziemy na rozgrzanego grilla.4. Na grillu co chwila przekładamy
łososia, aby był równomiernie opiekany.5. Po jakimś czasie należy sprawdzić czy
ryba jest gotowa, jeżeli tak to ściągamy z grilla i podajemy z pieczonymi
ziemniakami i sosem.Przygotowanie sos:1.
Jogurt naturalny wlewamy do miski.
2.
Koperek siekamy dość drobno.3.
Kapary również rozdrabniamy.4. Wszystko mieszamy razem z
jogurtem.5. Dodajemy soku z 0,5
cytryny, solimy,
pieprzymy.6. Odstawiamy sos na pół godziny do lodówki i gotowe.Pieczone
ziemniaki:1.
Młode ziemniaki dokładnie myjemy.
2. Zawijamy w sreberko.3. Wrzucamy do piekarnika, bądź na rozżarzony węgiel z grilla.4. Jeżeli da się wbić w
ziemniaka widelec, to znaczy że już jest gotowy.Na talerz wykładamy gotowego
ziemniaka,
łososia, polewamy wszystko pysznym sosikiem, posypujemy
szczypiorkiem i konsumujemy!S M A C Z N E G O !