Wykonanie
Sałatka ziemniaczana to świetny dodatek do
mięsnych dań z grilla.Można przygotować ją dużo wcześniej i schłodzić w lodówce . Kiedy smaki dobrze się ze sobą połączą wydaje mi się o wiele smaczniejsza.Kombinacji
smakowych jest bardzo wiele. Przygotowałam ostatnio te, które najbardziej mi smakują. Przyznam, że lubię dodać do
ziemniaków majonez ,
ocet lub
cytrynę czy
musztardę, ale ziemniaczki świetnie smakują również z
jogurtem czy
oliwą z oliwek.1.
Sałatka z
młodych ziemniaków z
ogórkiem,
selerem i
sosem musztardowymSkładniki:

500 g
młodych ziemniakówseler naciowy/kawałek/1 świeży
ogórek3-4 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego1,5 łyżeczki
musztardy chrzanowej1/4 łyżeczki
kurkumy2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
soku z cytryny½
czerwonej cebuli2 łyżeczki posiekanej zielonej
pietruszki lub świeżego
koperkusól i
pieprz do smakuWykonanie:Umyte
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie razem ze skórką.
Oliwę połączyć z
musztardą i
sokiem cytrynowym, dodać
kurkumę,
jogurt , dokładnie i energicznie wymieszać do powstania gęstej emulsji. Ostudzone
ziemniaki obrać ze skórki , pokroić w grube plastry , przełożyć do salaterki , połączyć z drobno pokrojoną
cebulą , dodać świeży
ogórek pokrojony w kosteczkę i
seler w paseczki. Delikatnie wymieszać i zalać przygotowanym sosem. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem , posypać zieloną
pietruszką.
Sałatkę podawać dobrze schłodzoną.
Sałatka ziemniaczana jest doskonałym dodatkiem do
mięs grillownych/ u mnie z pałeczkami drobiowymi tutaj /

2.
Sałatka z
młodych ziemniaków w
sosie majonezowo-
kaparowym

Składniki:500 g
młodych ziemniaków3 łyżki gęstego
majonezu2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki
jogurtu naturalnego-greckiego2-3 łyżki
kaparów z zalewy¼ łyżeczki
skórki cytrynowej2 łyżki posiekanego
szczypiorkusól i
pieprz do smakuWykonanie:Ziemianki wraz ze skórką ugotować w osolonej wodzie /nie mogą być rozgotowane/ .Przestudzone obrać i pokroić w plastry.
Majonez połączyć z
jogurtem, dodać
sok z cytryny, skórkę i drobno pokrojone,przepłukane z
soli kapary / część zostawić do dekoracji/. Dokładnie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą/ostrożnie bo
kapary są słone/ i świeżo zmielonym
pieprzem , dodać posiekany
szczypiorek i ponownie wymieszać. Gotowym sosem polać ostudzone plastry
ziemniaków.
Sałatkę delikatnie wymieszać i wstawić do lodówki. Wierzch posypać
kaparami i świeżym
szczypiorkiem.