Wykonanie

Kolejny etap konkursu! Długo się zastanawiałam co zrobić, jest tyle przeróżnych ryb i
owoców morza! Najpierw myślałam:
raki,
potem: mule a w końcu stanęło na
ośmiornicy(pomysł wypłynął od Ani, pozdrawiam :P hehe). Do dziś byłam przekonana, że konkurs kończy się za trzy dni...okazało się jednak, że ten etap wyjątkowo trwa 2 miesiące... Tak czy siak proszę nie czekać z głosowaniem! :)ZAGŁOSUJ!Świerzą
ośmiornice możemy dostać np. w Auchan w czwartki i chyba w soboty. Ponoć jest też w Macro i Kuchniach Świata, ale nie wiem w jakie dni. Prawdopodobnie w te same, skoro już przywożą do Polski świerze to pewnie pojawiają się we wszystkich sklepach w tym samym czasie...( i tu znowu pozdrawiam Anie, która myślała, że
ośmiornice (podobnie jak inne
krewetki czy
homary) przyjeżdżają do nas do Warszawy prosto znad polskiego morza! -,- ).Składniki:
ośmiornicaświeża
ośmiornica, 1 większa bądź 2/3 mniejsze(ja np. nie dostałam dużych) tak około 800gokoło pół szklanki
oliwy3 ząbki
czosnkuszklanka czerwonego
wytrawnego winałyżka
masła czosnkowego (opcjonalnie)łyżka
soku z cytrynysól(ewentualnie)
ziemniaki40 dag
młodych ziemniaków bądź
ziemniaków sałatkowych1 łyżeczka
cukru1 l
wody100 ml
octusos4 łyżki
jogurtu naturalnego3 łyżki
majonezu2 łyżeczki
musztardy francuskiej(ziarnistej)2 ząbki
czosnkusól i
pieprzdodatkipół
czerwonej cebuli2 łyżki posiekanego
szczypiorkusól pieprzPrzygotowanie:

1) Dzień wcześniej nastawiamy
ziemniaki. Gotujemy 1 l
wody z
octem, pod koniec dodajemy łyżeczkę
cukru.2)
Ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 min.


3) Odcedzamy, zalewamy
wodą z
octem i odstawiamy pod przykryciem na noc w jakieś chłodne miejsce(np. do piwnicy)4) Myjemy
ośmiornice i kroimy na trzy części: odwłok, głowę i
macki. Głowę wyrzucamy.

5) Wycinamy małą kulkę ze środka macek.

6) Oczyszczamy odwłok, najlepiej wywrócić go na drugą stronę, jak skarpetkę, i najlepiej przy pomocy nożyczek odciąć wszystko w całości. Po odcięciu wszystkiego natrafiłam jeszcze na malutkie ości, które też wyjęłam. Oczyszczamy wszystko aby pozostało tylko czyste białe
mięso, jak na obrazku. Jest to najgorsza cześć przygotowań... muszę przyznać , że wnętrze
ośmiornicy jest dosyć obrzydliwe... ale nie bójcie się! warto! bo
mięso jest pyszne!

7) Teraz płuczemy już oczyszczoną
ośmiornicę, musimy dokładnie umyć przyssawki, tak aby były zupełnie białe. Łatwo się je czyści pod dużym ciśnieniem
wody.



8) Tłuczemy
ośmiornice tłuczkiem aby
mięso nie było
potem twarde i żylaste.9) Do garnka wlewamy
oliwę z
masłem i podgrzewamy z posiekanym
czosnkiem,
potem dolewamy
wina, i wkładamy
ośmiornice. Dusimy je pod przykryciem na małym ogniu od 1h do 1h 30 min zależnie od wielkości.





10) Po wyjęciu kroimy
macki na około 1cm/2cm kawałki a odwłoki w krążki, tak jak
kalmary. Pokrojoną doprawiamy
sokiem z cytryny i ewentualnie
solą, jeśli przed duszeniem zbytnio ją wypłukaliśmy. Nie przejmujcie się kolorem, to nie spalenizna tylko osad. Prawdopodobnie w połowie z
wina w połowie z samej
ośmiornicy.



11) Robimy sos: mieszamy
jogurt,
majonez,
czosnek,
musztardę,
sól i
pieprz
12) Odcedzamy
ziemniaki z
octu, dodajemy do nich posiekaną
cebulkę, sos, oraz
szczypiorek


13) Do doprawionych
ziemniaków dodajemy część
ośmiornicy, resztę kładziemy na wierzchu.GOTOWE! :) smacznegoZAGŁOSUJ!







ZAGŁOSUJ!