Wykonanie

Pasztet warzywny na bazie
białej fasoli to pyszne smarowidło na chlebek.Można smarować , a można również kroić po całkowitym schłodzeniu.Proste, naturalne ,wartościowe składniki gwarantują uzyskanie zdrowegoi smacznego produktu ,który może wnieść urozmaicenie do naszej codziennej diety.

Składniki: /na małą foremkę keksową/


300 g ugotowanej
białej fasoli /z puszki/300 g
cukinii1 niewielka
cebula1
czerwona papryka1
jajko2 ząbki
czosnku1,5 łyżeczki
uniwersalnej przyprawy warzywnej0,5 łyżeczki
imbiru0,5 łyżeczki
curry0,5 łyżeczki
papryki słodkiej4 łyżki
otrębów owsianych1 łyżka
skrobi kukurydzianej3-4 łyżki
oliwy z oliwekzielona
pietruszka lub
koperek ,
majeraneksól i
pieprz do smakukilka plasterków
żółtego serabułka tarta do wysypania foremkiWykonanie:Ugotowaną
fasolę zmiksować na gładka masę.Warzywa umyć i obrać.
Cukinię zetrzeć na grubej tarce.
Cebulę i
paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na
oliwie.Podsmażone warzywa wsypać do
fasoli, dodać startą
cukinię.
Czosnek i
pietruszkę drobniutko posiekać i dodać do składników.Całość wymieszać.Do masy dodać
jajko,
przyprawy,
otręby,
mąkę i połączyć ze sobą.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, nasmarować
olejem, wysypać
bułka tartą lub
otrębami.Masę
pasztetową przełożyć do formy.Wierzch obłożyć
żółtym serem, posypać
bułką i skropić
oliwą.Wstawić do piekarnika na 180 st.C i zapiekać ok.45 minut.Upieczony , przestygnięty pasztet wyjąć z foremki.Kroić po całkowitym stężeniu.Pasztet doskonale nadaje się do smarowania.


