Wykonanie
Czy pasztet musi być zawsze z mięsa? Pewnie, że nie. W lato macie często ochotę na coś lżejszego. Mamy dziś dla Was pasztet z
cukinii, przygotowany przez mamę - tak, mamę : ) - niezaprzeczalny faworyt T., miękki i zdecydowany w smaku. Świetnie smakuje w towarzystwa świeżego lub
suszonego pomidora czy odrobiny
koperku!***Zucchini PateDoes pate should be always made of meat ? Of course not . In summer you often want to eat something lighter .
Today we have for you zucchini pie,prepared by my mother - yes,my mom :)- an undeniable favorite of T., soft and distinguishable in flavor. Tastes great along with fresh or dried tomato and a bit of dill !
czas przygotowania: 90 minutCzego potrzebujesz na dwie, małe foremki?1-2 duże
cukinie, obrane i starte na tarce o grubych oczkach (gniazda nasienne usuwamy)3-4
jajka1 1/2 szkl
bułki tartej1/2 szkl
oliwy3
cebule, pokrojona w drobną kostkę3 ząbki
czosnku, zmiażdżoneświeże
zioła -
koperek,
pietruszka, poszatkowane drobno
sól i
pieprzCo teraz?1. Wymieszać startą
cukinię,
cebulę,
jajka,
bułkę tartą,
zioła,
oliwę,
czosnek,
sól i
pieprz.2. Przełożyć do formy wyłożonej folią aluminiową.3. Piec 70 minut w temp. 180 C***Zucchini Patepreparation
time: 90 minutesWhat do you need for two small
tins ?1-2 large zucchini, peeled and grated(cores removed)3-4 eggs1 1/ 2 cup bread crumbs1/2 glass of
olive oil3 onions,cut into small cubes3 cloves of garlic,crushedfresh herbs - dill, parsley,finely choppedsalt and pepperWhat now?1 Mix the grated zucchini,onion, egg,bread crumbs, herbs,
olive oil,garlic, salt and pepper .2 Put it into a
mold lined with aluminum foil.3 Bake 70 minutes at 180 C