Wykonanie
Sezon na
cukinię w pełni, więc jak co roku w mojej kuchni nie może zabraknąć pasztetu z
cukini.Przygotowuje się go bardzo szybko i bardzo szybko znika. Doskonały na zimno do
wędlin, czy na kanapki, na ciepło do np. do barszczyku, ale fajnie też smakuje pokrojony w plastry,obsmażony na patelni.Pasztet zawsze piekę w keksówce o dł. 35 cm., tym razem keksówkę pożyczyłam i piekłam na szerszej formie aluminiowej, stad pasztet jest niższy, smakuje tak samo, ale polecam keksówkę :)Składniki- duża
cukinia, lub dwie średnie( po obraniu ze skórki, wypestkowaniu, starciu na tarce mają być 3 - 3 . 5 szklanki )-
cebula 3 średnie sztuki-
jajka surowe 3 szt.- 10 dkg.
sera żółtego- 1/4 szklanki
oliwy z oliwek- 1,5 szklanki
bułki tartej-
sól,
pieprz,domowa
wegeta,
gałka muszkatołowa- pęczek
pietruszkiWykonanie
Cukinię obieram ze skórki, usuwam pestki i ścieram na tarce o grubych oczkach tak samo postępuję z
cebulą, zasypuje
solą, odstawiam na ok. pół godziny aż
cukinia i
cebula puszczą sok. Po tym czasie dokładnie odsączam
cukinię i
cebulę z soku, sok wylewam. Do warzyw dodaje starty
żółty ser,
bułkę tartą,
oliwę,
jaja,
przyprawy i pokrojona
natkę. Dokładnie mieszam do połączenia składników. Całość przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułka tartą keksówki.Piekę w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - z termoobiegiem - Czas pieczenia to ok. 60 - 80 minut Trzeba sprawdzać patyczkiem jak ciasto :)Smacznego :)