Wykonanie
30 dkg
cukinii10 dkg
sera żółtego1
jajko3 łyżki
bułki tartej1
cebula5
suszonych pomidorów w
oleju3 łyżki
oliwy1/2 łyżeczki
solipieprzvegetaCukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut .C
ebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na
oliwie na złoty kolor. Suszone p
omidory pokroić na mniejsze kawałki.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cukinię odsączyć i wymieszać z podsmażoną
cebulą,
bułką tartą,
pomidorami,
serem i
żółtkiem. Doprawić do smaku.
Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z
cukinią . Foremki wysmaruj
masłem i wysyp
bułką tartą. Pasztet przełożyć do foremek i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok.1 godz.
Suszone pomidory w
oleju Polli
Tak przygotowane i odpowiednio doprawione
suszone pomidory, nabierają lekko kwaskowatego smaku i aromatu charakterystycznego dla kuchni śródziemnomorskiej. Tak jak inne składniki tej kuchni, są bardzo zdrowe. Oprócz witamin, wapnia, żelaza, magnezu, zawierają przeciwutleniacze, które hamują powstawanie komórek nowotworowych.
Suszone pomidory urozmaicają smak sałatek, kanapek i przekąsek, a także innych dań kuchni włoskiej.Składniki:
suszone pomidory (45%),
olej słonecznikowy,
kapary,
czosnek,
przyprawy,
ocet winny,
cukier, regulator kwasowości: kwas
mlekowy; antyutleniacz: witamina C; wzmacniacz smaku: glutaminian
sodu