Wykonanie

Aromatyczna zupa warzywna , która mocno rozgrzewa i syci.Tego właśnie najbardziej potrzebujemy w chłodne zimowe dni.Dodatek
soczewicy czyni ją dodatkowo bardzo wartościowym posiłkiem.
Czerwona soczewica bogata w witaminy z grupy B, wapń , fosfor, żelazo, karoten, węglowodany, zawiera również błonnik, który oczyszcza nasz układ trawienny. Warto wprowadzić ją na stałe do naszego menu........ja to już zrobiłam.Zupę przygotowuje się bardzo szybko...Składniki:

1/2
czerwonej cebulimały kawałek
pora1/2 bulwy
kopru włoskiego1
marchewkawałek
selera naciowego2
ziemniaki1 ząbek
czosnkukilka liści
świeżego szpinaku1/4 łyżeczki
imbiru1/4 łyżeczki
kurkumy1/4 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego1
liść laurowy1/4 łyżeczki
płatków chilli1 łyżka
przecieru pomidorowego2 łyżki
oliwy150 g
czerwonej soczewicysól,
pieprz do smaku1,2 l
bulionu warzywnego lub
wodyPrzygotowanie:

-Jarzyny umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.-W rondlu z grubym dnem podsmażyć na
oliwie cebulę , a następnie dodać warzywa / z wyjątkiem szpinaku/ i mieszając smażyć ok. 3 min.-Dodać
czosnek, pozostałe
przyprawy,
soczewicę, starannie zamieszać i zalać gorącym
bulionem.-Zupę zagotować.- Zmniejszyć ogień , dodać
koncentrat pomidorowy i gotować ok. 15- 20 minut, aż
soczewica zmięknie.-Kilka minut przed końcem gotowania dorzucić do zupy
szpinak.-Jeśli zupa stanie się zbyt gęsta należy dodać więcej
bulionu-Zupę doprawić do smaku
solą i świeżym
pieprzem .-Podawać w miseczkach z dodatkiem
pieczywa.

Ponieważ
czerwona cebula podczas smażenia
traci swój kolor odłożyłam troszkę pokrojonego warzywa i dorzuciłam do zupy na kilka minut przed podaniem / dla dekoracji/