ßßß Cookit - przepis na Zupa warzywna z czerwoną soczewicą

Zupa warzywna z czerwoną soczewicą

nazwa

Wykonanie

Aromatyczna zupa warzywna , która mocno rozgrzewa i syci.
Tego właśnie najbardziej potrzebujemy w chłodne zimowe dni.
Dodatek soczewicy czyni ją dodatkowo bardzo wartościowym posiłkiem.
Czerwona soczewica bogata w witaminy z grupy B, wapń , fosfor, żelazo, karoten, węglowodany, zawiera również błonnik, który oczyszcza nasz układ trawienny. Warto wprowadzić ją na stałe do naszego menu........ja to już zrobiłam.
Zupę przygotowuje się bardzo szybko...
Składniki:
1/2 czerwonej cebuli
mały kawałek pora
1/2 bulwy kopru włoskiego
1 marchew
kawałek selera naciowego
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
kilka liści świeżego szpinaku
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki płatków chilli
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
150 g czerwonej soczewicy
sól, pieprz do smaku
1,2 l bulionu warzywnego lub wody
Przygotowanie:
-Jarzyny umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
-W rondlu z grubym dnem podsmażyć na oliwie cebulę , a następnie dodać warzywa / z wyjątkiem szpinaku/ i mieszając smażyć ok. 3 min.
-Dodać czosnek, pozostałe przyprawy, soczewicę, starannie zamieszać i zalać gorącym bulionem.
-Zupę zagotować.
- Zmniejszyć ogień , dodać koncentrat pomidorowy i gotować ok. 15- 20 minut, aż soczewica zmięknie.
-Kilka minut przed końcem gotowania dorzucić do zupy szpinak.
-Jeśli zupa stanie się zbyt gęsta należy dodać więcej bulionu
-Zupę doprawić do smaku solą i świeżym pieprzem .
-Podawać w miseczkach z dodatkiem pieczywa.
Ponieważ czerwona cebula podczas smażenia traci swój kolor odłożyłam troszkę pokrojonego warzywa i dorzuciłam do zupy na kilka minut przed podaniem / dla dekoracji/
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/02/zupa-warzywna-z-czerwona-soczewica.html