ßßß Cookit - przepis na Ciasto bakaliowe "Ule Karoliny"

Ciasto bakaliowe "Ule Karoliny"

nazwa

Wykonanie

Szukując przepisu na świąteczne ciasto z dużą ilością bakalii trafiłam na ten oto przepis :
„Ule Karoliny” z książki "100 nowych ciast siostry Anastazji".
Połączenie kruchego ciasta miodowego z bakaliami, kremem budyniowym i czekoladą to niezwykle smaczne zestawienie smaków , które znalazło u mnie wielu amatorów.
Ciasto prezentuje się bardzo efektownie i jest prawdziwą ozdobą stołu świątecznego.
Piekłam je po raz pierwszy , a więc ma ono pewne niedoskonałości, które postaram się naprawić nastepnym razem.
Składniki:
ciasto:
500 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
150 g margaryny
100 g płynnego miodu
1 jajko
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
ok.1/2 szklanki kwaśnej śmietany/ w oryginale tyle ile pochłonie mąka do uzyskania konsystencji ciasta pierogowego/
1 mały słoik powideł śliwkowych
masa bakaliowa:
1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
1/2 szkalanki pokrojonych migdałów
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki pokrojonych skórek z pomarańczy/kandyzowanych/
1/2 szklanki pokrojonych suszonych sliwek/ brak w oryginale/
1/2 szklanki płynnego miodu
krem:
500 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
100 g cukru
1 cukier waniliowy
250 g masła
mały kieliszek rumu lub spirytusu
oraz:
28 szt okrągłych biszkoptów/tyle ile kulek/
1/2 szklanki rumu
polewa czekoladowa /przygotowałam z 200 g czekolady gorzkiej i 100 ml śmietanki kremowej/
migdały do dekoracji / brak w oryginale/
Wykonanie:
- Bakalie umieścić w rondelku, dodać miód i mieszając podgrzać na wolnym ogniu kilka minut.
- Odstawić do całkowitego przestudzenia.
- Schłodzoną mrgarynę posiekać z mąką, dodać sodę wymieszaną ze śmietaną ,miód, jajo utarte z cukrem i zarobić kruche ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie części.
- Prostokątną foremkę /26-30cm/ wyłożyć papierem do pieczenia.
- Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód i boki foremki.
- Wierzch ciasta posmarować powidłem.
- Drugą część ciasta rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy ok. 9 cm.
- Na każde kółko nakładać po trochę nadzienia i skleić formując kulki.
- Nadziane kulki ułożyć na cieście posmarowanym powidłami /autorka proponuje ułożyć 4 rzędy kulek po 7szt. w każdym rzędzie ,ale u mnie wyszło trochę inaczej/.
- Przygotowane ciasto wsatwić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ i piec ok.20 min. do uzyskania złocistego koloru ciasta.
- Z mleka, mąki, cukru waniliowego ugotować budyń.
- Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
- Do smaku dodać odrobinę rumu lub spirytusu.
- Masą budyniową wypełnić przestrzeń między kulkami.
- Każdą kulkę przykryć okrągłym biszkoptem skropionym rumem.
- Całość polać polewą czekoladową , a wierzch ozdobić migdałami.
- Zastygnięte ciasto kroić na porcje w ten sposób , aby zawsze w połowie przekroić kulkę.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/01/ciasto-bakaliowe-ule-karoliny.html