ßßß
Szukując przepisu na świąteczne ciasto z dużą ilością bakalii trafiłam na ten oto przepis :„Ule Karoliny” z książki "100 nowych ciast siostry Anastazji".
Połączenie kruchego ciasta miodowego z bakaliami, kremem budyniowym i czekoladą to niezwykle smaczne zestawienie smaków , które znalazło u mnie wielu amatorów.Ciasto prezentuje się bardzo efektownie i jest prawdziwą ozdobą stołu świątecznego.Piekłam je po raz pierwszy , a więc ma ono pewne niedoskonałości, które postaram się naprawić nastepnym razem.
Składniki:ciasto:500 g mąki pszennej100 g cukru pudru150 g margaryny100 g płynnego miodu1 jajko1,5 łyżeczki sody oczyszczonejok.1/2 szklanki kwaśnej śmietany/ w oryginale tyle ile pochłonie mąka do uzyskania konsystencji ciasta pierogowego/1 mały słoik powideł śliwkowychmasa bakaliowa:1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich1/2 szkalanki pokrojonych migdałów1/2 szklanki rodzynek1/2 szklanki pokrojonych skórek z pomarańczy/kandyzowanych/1/2 szklanki pokrojonych suszonych sliwek/ brak w oryginale/1/2 szklanki płynnego miodukrem:
- Bakalie umieścić w rondelku, dodać miód i mieszając podgrzać na wolnym ogniu kilka minut.- Odstawić do całkowitego przestudzenia.- Schłodzoną mrgarynę posiekać z mąką, dodać sodę wymieszaną ze śmietaną ,miód, jajo utarte z cukrem i zarobić kruche ciasto.- Ciasto podzielić na dwie części.- Prostokątną foremkę /26-30cm/ wyłożyć papierem do pieczenia.- Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód i boki foremki.- Wierzch ciasta posmarować powidłem.- Drugą część ciasta rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy ok. 9 cm.- Na każde kółko nakładać po trochę nadzienia i skleić formując kulki.- Nadziane kulki ułożyć na cieście posmarowanym powidłami /autorka proponuje ułożyć 4 rzędy kulek po 7szt. w każdym rzędzie ,ale u mnie wyszło trochę inaczej/.- Przygotowane ciasto wsatwić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ i piec ok.20 min. do uzyskania złocistego koloru ciasta.- Z mleka, mąki, cukru waniliowego ugotować budyń.- Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.- Do smaku dodać odrobinę rumu lub spirytusu.- Masą budyniową wypełnić przestrzeń między kulkami.- Każdą kulkę przykryć okrągłym biszkoptem skropionym rumem.- Całość polać polewą czekoladową , a wierzch ozdobić migdałami.- Zastygnięte ciasto kroić na porcje w ten sposób , aby zawsze w połowie przekroić kulkę.
