Wykonanie

Szukując przepisu na świąteczne ciasto z dużą ilością
bakalii trafiłam na ten oto przepis :„Ule Karoliny” z książki "100 nowych ciast siostry Anastazji".

Połączenie kruchego ciasta
miodowego z
bakaliami, kremem budyniowym i
czekoladą to niezwykle smaczne zestawienie smaków , które znalazło u mnie wielu amatorów.Ciasto prezentuje się bardzo efektownie i jest prawdziwą ozdobą stołu świątecznego.Piekłam je po raz pierwszy , a więc ma ono pewne niedoskonałości, które postaram się naprawić nastepnym razem.

Składniki:ciasto:500 g
mąki pszennej100 g
cukru pudru150 g
margaryny100 g płynnego
miodu1
jajko1,5 łyżeczki
sody oczyszczonejok.1/2 szklanki kwaśnej śmietany/ w oryginale tyle ile pochłonie
mąka do uzyskania konsystencji ciasta pierogowego/1 mały słoik
powideł śliwkowychmasa bakaliowa:1/2 szklanki pokrojonych
orzechów włoskich1/2 szkalanki pokrojonych
migdałów1/2 szklanki
rodzynek1/2 szklanki pokrojonych skórek z pomarańczy/kandyzowanych/1/2 szklanki pokrojonych suszonych sliwek/ brak w oryginale/1/2 szklanki płynnego
miodukrem:

500 ml
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej100 g
cukru1
cukier waniliowy250 g
masłamały kieliszek
rumu lub
spirytusuoraz:28 szt okrągłych biszkoptów/tyle ile kulek/1/2 szklanki
rumupolewa czekoladowa /przygotowałam z 200 g
czekolady gorzkiej i 100 ml
śmietanki kremowej/
migdały do dekoracji / brak w oryginale/Wykonanie:

-
Bakalie umieścić w rondelku, dodać
miód i mieszając podgrzać na wolnym ogniu kilka minut.- Odstawić do całkowitego przestudzenia.- Schłodzoną
mrgarynę posiekać z
mąką, dodać
sodę wymieszaną ze
śmietaną ,
miód,
jajo utarte z
cukrem i zarobić kruche ciasto.- Ciasto podzielić na dwie części.- Prostokątną foremkę /26-30cm/ wyłożyć papierem do pieczenia.- Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód i boki foremki.- Wierzch ciasta posmarować powidłem.- Drugą część ciasta rozwałkować i wyciąć kółka o średnicy ok. 9 cm.- Na każde kółko nakładać po trochę nadzienia i skleić formując kulki.- Nadziane kulki ułożyć na cieście posmarowanym powidłami /autorka proponuje ułożyć 4
rzędy kulek po 7szt. w każdym rzędzie ,ale u mnie wyszło trochę inaczej/.- Przygotowane ciasto wsatwić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ i piec ok.20 min. do uzyskania złocistego koloru ciasta.- Z
mleka,
mąki,
cukru waniliowego ugotować
budyń.-
Masło utrzeć, dodając przestudzony
budyń.- Do smaku dodać odrobinę
rumu lub
spirytusu.- Masą budyniową wypełnić przestrzeń
między kulkami.- Każdą kulkę przykryć okrągłym
biszkoptem skropionym
rumem.- Całość polać
polewą czekoladową , a wierzch ozdobić
migdałami.- Zastygnięte ciasto kroić na porcje w ten sposób , aby zawsze w połowie przekroić kulkę.

