Wykonanie

Składniki:Ciasto:50 dkg
mąki pszennej10 dkg
cukru pudru15 dkg
margaryny10 dkg płynnego
miodu1
jajko1 1/2 łyżeczki
sodykwaśna
śmietana(tyle ile pochłonie ciasto)1 mały słoik
powideł śliwkowychNadzienie do kulek:1/2 szklanki pokrojonych
orzechów1/2 szklanki pokrojonych
migdałów1/2 szklanki
rodzynek1/2 szklanki pokrojonych skórek z
pomarańczy1/2 szklanki
mioduMasa:1/2 litra
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej1
cukier waniliowy1 kostka
masłacukier do smakuDodatki:28 okrągłych
biszkoptów(tyle ile kulek)1/2 szklanki
rumuWykonanie:Ciasto:
margarynę wymieszać z
mąką,dodać
sodę,
miód,
cukier,
jajko,
śmietanę.Zarobić ciasto tak ,by jego gęstość była jak na ciasto pierogowe.Podzielić na 2 części.Jedną wyłożyć na blachę.Wierzch posmarować powidłami.Nadzienie do kulek: W naczyniu wymieszać
bakalie z
miodem i podgrzewać na wolnym ogniu.Drugą część ciasta rozwałkować i wykrawać kółka o średnicy trochę większej niż średnica szklanki.Na każde kółko nakładać nadzienie z
bakalii,skleić i formować kulki.Kulki układać na blasze wyłożonej
ciastem posmarowanym powidłami:4
rzędy kulek na szerokość i 7
rzędów na długość blaszki.Ciasto upiec.Masa:Z
mleka,
mąki,
cukru waniliowego ugotować
budyń.
Masło utrzeć,dodając przestudzony
budyń.Wykonanie ciasta:Masą budyniową wypełnić przestrzeń
między kulkami.Każdą kulkę przykryć okrągym
biszkoptem nasączonym
rumem.Całość polać polewą.Ciasto kroić na porcje tak,aby zawsze w połowie przekroić kulkę.Ja zamiast
biszkoptów kulki zalałam własnym
biszkoptem.

Źródło:100 nowych ciast Siostry Anastazji