Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 500g
mąki pszennej- 200g
margaryny- 1 czubata łyżeczka
sody- 200g
cukru pudru- 2
jajka- 2 łyżki
miodu- 2 łyżki
mleka*na masę budyniową- 250
masła- 100g
cukru pudru- 1
budyń waniliowy lub
śmietankowy bez
cukru- 400ml
mleka*na masę
orzechową- 100g
cukru- 200g posiekanych
orzechów włoskich- 2 łyżki
miody- 120g
margaryny*dodatkowo- ok. 350g
powideł śliwkowychSposób przygotowania:1.
Miód podgrzewamy z
mlekiem do rozpuszczenia, studzimy.
Mąkę mieszamy z
sodą, dodajemy
margarynę, siekamy nożem, następnie wsypujemy
cukier, wbijamy
jajka, wlewamy
mleko, zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. Formę o wymiarach ok. 30x25cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy
mąką, wyklejamy spód jedną częścią ciasta i pieczemy ok. 15 min, w 180 stopniach, upieczone ciasto studzimy, wyciągamy z formy i tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.2. Na trzecią część wykładamy gorącą masę
orzechową, przygotowaną z roztopionej
margaryny z
cukrem i
miodem oraz wymieszaną z
orzechami i tak jak poprzednie ciasta pieczemy 15 min, w 180 stopniach, gotowe pozostawiamy do ostygnięcia.3. Przygotowujemy
budyń według przepisu na opakowaniu, używając jednak 400ml
mleka i dodając
cukier, gotowy studzimy. Następnie miksujemy go z
masłem na gładki krem.4. Do formy wkładamy jedną część ciasta, smarujemy połową
dżemu i połową masy budyniowej, kładziemy drugą część ciasta i smarujemy pozostałymi powidłami oraz resztą kremu. Wierzch nakrywamy
ciastem z masą
orzechową, lekko przyciskamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).Inspiracja:domowe-wypieki